Herkese Merhabalar,

Mailime yeni düşen bir TechCrunch mailinde dikkatimi çeken bir web 2.0 girişimini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Yenilenmiş arayüzü ile henüz beta aşamasında olan gör ve bul mantığındaki bu girşimin adı Quintura. Quintura bir arama motoru, ama bildiklerimizden öyle farklı ve güzel düşünülmüş ki beni bu yazımı yazmaya itti.

Yeni bir web girşimi yapmaya girişsek ve bu da arama motoru olsa, herhalde çoğumuz; tıkpı google gibi sade ve hızlı bir arayüz oluşturmaya çalışırdık. İşte Quintura burada farkını ortaya koyuyor. Web 2.0 dan alışık olduğumuz etiket kavramını; "etiket bulutları" haline getirerek herbir etiketi bir arama kriteri haline dönüştürüyor. Her etiket ile ilişkilililerinin de görünüvermesi bulut kavramını doyuruyor sanki. Dahası istediğiniz etiketi aramak için yapmanız gereken tek şey etiket üzerinde beklemek. Kullanılan altyapısı sayesinde "onmouseover" olunan etiket ile ilgili sonuçlar hemen yanda listeleniyor. Olduki etiketleri birlikte kullanmak istiyorsunuz, o zaman da sabit kalmasını istediğiniz etiketleri tıklamak sureti ile istediğiniz farklı kombinasyonlara ulaşabiliyorsunuz. Açıkçası yapıyı biraz karmaşık bulmama rağmen iyi bir pazarlama stratejisi ile bu karmaşıklığın doğrabileceği etkiler aşılabilir diye düşünüyorum. Öyle ki; ürün kadar ürünün sunuş biçimi de ürünün kaderini belirliyor. Şunu da belirtmeliyim ki; siteyi ilk gezişimde kendimi onmouseover mantığına çok fazla kaptırmış olduğumdan olsa gerek sonuçlardan birinin üzerine gelip safyanın açılmasını bekledim :). Quintura' nın bana bu hissi hissettirmesi bu yazıyı yazmamdaki bir diğer etken oldu. Çünkü alışık olmadığım bir reaksiyon göstermiştim. Yine dikkat çeken noktalardan bazıları da arama sonuçlarını kayededebilme, e-mail ile paylaşabilme gibi işlevlerin bulunması.

TechCrunch'taki ilgili makaleye yapılan yorumlarda eleştirilen bir noktaya burada da değinmek istiyorum. Bu nokta da; arama işlevi için Yahoo alt yapısının kullanılması. Zaten sonuç listesinin hemen altında "Powered by Yahoo XML" linkini rahatlıkla görebiliyorsunuz. Tabi bu noktada hakkaten insan düşünmeden edemiyor; böyle bir girişim tamamıyla başka bir projeye bağımlı kalmalı mı? Benim bu konudaki düşüncem tabiki hayır ama, sanırım bu bağımlılığın avantaj ve dezavantajlarını ilerleyen zaman dilimlerinde daha iyi görebileceğiz.

Quintura beta haliyle arama motorları içerisinde yeni bir soluk getireceğe benziyor. Klasik google yaklaşımı bir arama motoru yerine daha görsel ve daha etkileyici bir arama motorunu bize vaad ediyor . Tabi bu nokta da aramalarda getirilen sonuçların kalitesi de elbette önemli. Yahoo'nun yeni optimizasyonlara gitmesi ya da gitmemesi, atacağı her stratejik adım direkt olarak bu girişimi de etkileyeceğe benziyor.

Üzerinde durmak istediğim bir diğer nokta da yine yorumlarda site admin(ler)ince değinilen yeni eklenecek işlevler. Bunlar; aranan etiket bulutlarının kullanıcılara özel hale getirilebilmesi, kullanıcıya özel yeni etiket bulutları oluşturulabilmesi ve kaydedilebilmesi gibi kullanıcı odaklılığı sağlayacak web2.0 işlevleri. Ayrıca Quintura'nın daha hızlı yaygınlaşması için fonksiyonalitelerinin bloglara ve diğer sitelere taşınabilmesini sağlamak ta (tıpkı google gibi ) düşünülen bir diğer fonksiyonalite.

Bu kadar yorumdan sonra sizi girişimi incelemeye ve görüşlerinizi paylaşmaya davet ediyorum. Umuyorum ki, yeni gişirimleriniz için ufkunuzu açacak bişeyler bulacaksınız.

Tekrar Görüşmek Üzere,

Sevgi ve Saygılarımla...

Fikrinizi Paylaşın! :)

Yorum Gönder