Herkese Merhabalar,
Öncelikle, "Nedir Bu Matematik Mühendisliği ?" adlı yazı dizime uzunca bir süre ara verdiğim için siz değerli okurlarımın affını isteyerek değerlendirme niteliğindeki dizimin bu son yazısına başlamak istiyorum.

Serideki bir önceki yazımda özetle; mezun olduğum Yıldız Teknik Üniversitesi Matematik Mühendisliği Bölümünün son sınıfına (4. sınıf), içeriğine ve öğrenciye kazandırdığı becerilere ve iş hayatına nasıl adım atılabileceğine değinmiş ve kişisel fikirlerimi paylaşmıştım sizlerle.

Bu değerlendirme yazımda ise daha çok ÖSS tercihi yapacak olan arkadaşlara faydalı olma amacındayım. Malum bugün ( 23 Temmuz 2007 ) itibariyle ÖSS tercih süreci başlamış idi.

Önceki yazılarımda da belirttiğim gibi, genelde ne olduğu tam olarak bilinmeden tercih edilen bir bölümdür Matematik Mühendisliği. Bu yüzden aşağıdan linklerini verdiğim ilk 4 yazımı da okumanızı kesinlikle tavsiye ediyorum. Böylece bölüm sayesinde neler kazanabileceğinizi ya da neler kazanamayacağınızı biraz daha doğru değerlendirmiş olabilirsiniz.

Yazı Dizisinin Önceki Yazıları:
- Nedir Bu Matematik Mühendisliği ? - 4
- Nedir Bu Matematik Mühendisliği ? - 3
- Nedir Bu Matematik Mühendisliği ? - 2
- Nedir Bu Matematik Mühendisliği ? - 1

Görüşlerimi değerlendiriken bölümü bitirmiş ve Yazılım Mühendisliği üzerine uzmanlaşmakta olan biri olduğunu dikkate almanızı rica ediyorum. Öyleki bölümden mezun olup

- Yazılım Uzmanı/Mühendisi,
- Veritabanı Uzmanı/Yöneticisi
- Sistem Analisti / İş Analisti,
- Özel Öğretmen ( Dershane Öğretmeni ),
- Bilgi İşlem Elemanı/Sorumlusu
- Üniversite Öğretim Görevlisi (Akademik Kariyer)

gibi ünvanlar ile özel sektörde ve üniversitelerde görev alabilmekte ve ülke ortalamasının üzerinde gelir elde eden bir Mühendis olabilmektesiniz. Bölüm ile ilgileniyor iseniz bölüm mezunu olup bu ünvanlar ile çalışan tanıdıklarınızdan kesinlikle bilgi almalısınız.

Şunu da ayrıca belirtmek istiyorum ki, bölümü kazanmakla herşey yeni başlıyor, çalışma temponuzu düşürüp "ben oldum" moduna girerseniz, yani işi baştan gevşetirseniz 7 yılda bitiremeyeceğiniz bir bölüm haline de gelebilir Matematik Mühendisliği. Ancak, düzenli ve verimli bir çalışma temposo ile bölümü rahatlıkla bitirebilir, hatta kendinizi yukarıda saydığım alanlardan birinde özel olarak geliştirerek aranan bir mühendis konumuna da ulaşabilirsiniz.

ÖSS'de tercih yapacak tüm arkadaşlarımıza başarılar diliyor ve diledikleri bölümlere yerleşmelerini temenni ediyorum. Umarım bı yazı disizi ile faydalı olabilmişimdir Matematik Mühendisliği adına.

Güncelleme (20.07.2009) : YTÜ Matematik Mühendisliği sitesine yeni eklenmiş Bölüm Kataloğunu buradan inceleyebilirsiniz.

Diğer yazılarımda tekrar görüşene dek yüzünüzden gülümsemeyi eksik etmeyin.

Tekrar paylaşmak üzere,
Sevgiler, Selamlar.

61 Fikir Paylaşımı

  1. Zahid GÜRBÜZ 1 Ağustos 2007 18:43  

    Soru:
    ben matematik mühendisliği yazmayı düşünüyorum,öss öğrencisiyim sizce avantajlı mı iş olanağı açısından ve okumak zor mu sosyal hayatımdan fedakarlık etmem gerekir mi?

    Cevap:
    Matematik mühendisliği her mühendislik gibi zor yanları var. Ancak sosyal hayatından fedakarlık olarak düşünülemez. Gece gündüz çalışman gerekmiyor. Rahat rahat hem eğlenmene bakabilirsin hem de derslerine bakabilirsin. Tabi bölüm birincisi olmak için çalışman şart. Bölümün dersleri biraz zordur ama derste dinlersen rahatlıkla yapabileceğiniz hatta hiçbir dersten kalmayacağını söyleyebilirim.
    Bölümü bitirdiğinde iş dünyasında artık önemli bir yerin oluyor. Özellikle son yıllarda iş dünyasında matematik mühendisleri epey bir itibar görmektedir. Ben açıkça söylemek isterim ki bölümü bitirip de iş bulamayan tanımıyorum. Eğer iş bulamamış birisi varsa o da önündeki iş fırsatlarını beğenmemiş kişidir.
    Şuanda benim dönemimden çalıştlıkları alanlar, Türkcell, Koç sistem, Doğan Holding, Milliyet, Gezer AŞ, HSBC bankası, Avea, üniversite araştırma görevlisi, dershanelerde öğretmen (formasyon almak gerekli), kendi özel şirketlerini kuranlar, aklıma geldiği kadarıyla bunlar. Bu kişilerin çalıştıkları pozisyonlar da proje yönetimi, sistem analizi, yazılım, yazılım testi, donanım, gibi pozisyonlardır (bu pozisyonların anlamlarını bilmiyor olabilirsin emin ol iyi şeylerdir). Aslında nerede ne iş yaptığın birazda kendine bağlı. Ne yapmak istediğine karar verirsen ve kendini iyi bir şekilde ifade edebilirsen istediğin yerde çalışabilirsin. Kendi işini bile kurabilirsin.
    Sonuç olarak Matematik mühendisliğini kesinlikle tavsiye ediyorum. Çok iyi bir bölüm. Eğer ilgi alanların arasında matematik ve bilgisayar var ise kesinlikle tercihlerin arasında olsun.

  2. İdris Cin 1 Ağustos 2007 23:27  

    Merhaba Zahid,

    Fikirlerine katılmamak elde değil.
    Paylaşımın ve fikirlerin için çok teşekkürler.

    Sevgi ve saygılarımla.

  3. Adsız 22 Ağustos 2007 02:35  

    sizin yorumlarınızı okuduktan sonra içim daha da rahatladı ben tercihimi yaptım ama tam olarakta ne işe yaradığını bilmiyordum.öğretmenlerim iyi bir bölüm dedi bende tercih ettim.bilirsiniz tercih süreci çok sıkıntılı hele bide ne istediğinizi bilmiyorsanız....benim için matematik olmazsa olmazdı bu alana yönelmiştim.ve şuan yıldız teknik matematik mühendisliğine yerleştim.inşallah dediğiniz gibi aranan bir mühendis olurum.bilgileriniz için çok teşekkür ederim...

  4. Adsız 22 Ağustos 2007 23:51  

    Bende Yıldız Teknik Üniversitesi Matematik Mühendisliği'ni yeni kazananlardanım.İnsanlara bölümümün ne olduğunu anlatmak için bende zorladım.Ama bölümü bilenler gerçekten güzel bir bölüm seçiğimi söyüyor ve bu da benim gerçekten doğru bir karar verdiğim düşüncesini pekiştiriyor.Sadece üç tercih yaptım ve bunların hepsi matematik mühenisliğiydi.Işık Üniversitesi tercihlerim arasında yoktu.Şu an için herşeyden memnunum.sadece bölümün zor olabileceği korkusu vardı o da yorumlarnız sayesinde bayağı hafifledi.Bunun için size teşekkür ederim.Ben çalışmayı seven biriyim.Hele bu da yapacağım işi kolaylaştıracaksa seve seve yaparım.
    Matematik Mühendisliği'yle ilgili bu yazdıklarınız için bir gülümsemeyle beraber tekrar tekrar teşekkürler...
    Bölüm hakkında başka önerileniz olursa seve seve okurum.Mesela Davutpaşa Kampüsü hakkında birşeylerde olabilir.Avcılar'da olsam rahat gidiş geliş yapabilirmiyim.Sadece meraktan soruyorum daha görmedim de isterseniz yazmayadabilirsiniz.

  5. İdris Cin 23 Ağustos 2007 00:39  

    Merhabalar,

    Arkadaşlar öncelikle sizleri tebrik ediyor ve üniversite yaşantınızda da başarılarınızın devamını diliyorum.

    Düzenli çalıştığınız taktirde kesinlikle zevkle bitirebileceğiniz bir bölüm, zorlayan bazı dersler elbette olacaktır ki bu tip dersler her bölümde vardır zaten. Matematik Mühendisliğini kazanacak düzeyde olan her öğrenci bölümü rahaklıkla bitirecek düzeyde başlar üniversite hayatına. Gerisi öğrencinin şekillenen hayatına bağlıdır. Yani yetenekli olduğu halde düzensiz hayatı yüzünden sönen yıldız futbolculara şahit oluyoruz, buda bunun gibi bişey aslında, siz o futbolculardan olmayın.

    Sevgili @İsimsiz; Bu konsantre ile ilk yılı tamamlarsanız emin olun bölüm sizin için daha da rahatlayacak ve yönelmek istediğiniz alana daha fazla zaman ayırarak, kendinizi extra donatarak "aranan mühendis" olma isteğinize kavuşabileceksiniz inşallah.

    Sevgili @mutluyum çünkü umutluyum; @İsimsiz arkadaşımız için yazdığım yorumu sizde dikkate alabilirsiniz. Davutpaşa Kampüsü hakkında yazı yazmak isterdim ancak, yeni yeni yapılanan bir kampüs olması nedeniyle sürekli gelişiyor ve değişiyor, ben de uzun bir süredir kampüse uğrayamadığım için yazacaklarım havada kalır diye düşünüyorum. Ancak şunu söyleyebilirim ki; 4-5 içerisinde ülkemizin en büyük ve en güzel kampüslerinden biri olacak şüphesiz. Avcılar dan ulaşımın nasıl yapıldığı konusunda bilgim yok, ancak öğrenci olduğum dönemde Avcılardan gelen arkadaşlarımız vardı. Onlardan fikir alabilirsem buraya yazmaya çalışıcam inşallah. Eğer ailen Avcılarda değilse ve öğrenci evinde kalacaksan kesinlikle davutpaşa civarında kalmanızı tavsiye ederim.

    Yorumlarınız, samimi ve güzel duygularınız için asıl ben teşekkür ederim arkadaşlar, başarılarınızın devamı dileğiyle...

    Sevgi ve Saygılarımla.

  6. Adsız 29 Ağustos 2007 16:47  

    merhaba ben yıldız teknık unıversıtesı matematık muhendıslığı 2.sınıf öğrencısıyım. evet 2. ı okuyorum ama hala hangi alana yönelmem benım için daha uygun bununla ilgii bi fikrim yok ve de bu sorun benım okudugum bölume karsı olan güvenımı azaltıyo bilgisayara yonelmek istersem şimdiye kadar bu alanda sadece 2 ders aldık bundan sonrada yogun bı şekılde ders alacağımızı sanmıyorum .diğer alanlardada mesele finans yada analistlik üzerinr yoğunlaşmammın dha ıyı olacağını düşündüğümdeyse bu alanlarda kendımkı nasıl gelıştırebılırım sorusuna cevap bulamıyorum .zaten bıde işin şu tarafı varkı yazılım mühendisliği yada veri tabanı yöneticiliği yada sisitem analistliği gibi uğrasların asıl işlerinin ne olduğunu değilde sadece bu konuda ıyı olan ınsanların rahatca ış bulabıldıklarını bılıyorum. yani sadece isimlerini. bu konuda okullarda ögrencıyı yonlendırecek yeterlı programların olmadıgını düşünüyorum. kendimi nasıl geliştirebilirim neler yapabilirim sorusunu duydugumda ilk olarak bi klasık olan önce dil aklıma geliyo daha sonra bilgisayar ama bilgisayarda ne ? ne yapmam gerekır sorularına bi cevap arıyorum bu konularsda yardımcı olursanız sevınırım. şimdiden teşekkürler iyigünler.

  7. Zahid GÜRBÜZ 2 Eylül 2007 03:53  

    merhaba isimsiz,
    ne yapacağına karar vermemiş olman bir eksiklik değil. 2. sınıftasın daha. geç kalmış sayılmazsın. ama bu dönemleri karar vermeye çalışmakla boşa harcama. mesela bir yazılım yada sistem kursuna git. hoşuna giderse o yönde devam edersin.
    ayrıca stajlarını boşa harcama. iyi yerlerde mümkünse büyük holdinglerde yada AŞ.lerde yapmaya çalış. umarım sonunda kendin için en doğru kararı verirsin.

    Sevgili mutluyum çünkü umutluyum,
    avcılardan davutpaşaya geliş için önce yenibosnaya sonra metro ile davutpaşaya gidebilirsin. en rahat böyle oluyor. dönüş de aynı şekilde... davutpaşa idris kardeşin de dediği gibi gelişen bir kampüs. çok geniş arazisi var. arazinin bilinmeyen yerlerine çok gitme ilk zamanlar çünkü köpekler var büssürü. ana binada çok uzun ve güzel bir koridor var. bir uçtan öteki uca git git bitmez. ana bina G şeklinde ortası da yeşillik alan. oturmak için güzel bir yer.

  8. İdris Cin 2 Eylül 2007 21:25  

    Merhabalar,

    Sevgili Zahid kardeşim yorumlarına sağlık, fikirlerine aynen katılıyorum, Bir Matematik Mühendisi olarak değerli paylaşımlarını esirgemiyorsun, çok teşekkürler.

    @isimsiz Zahid kardeşim tavsiyelerinde kesinlikle haklı. Geç kalmış değilsin, bence burada yapmaktan zevk alacağın alanlara yönelmen en doğrusu.Örneğin; yazılım mühendisliği getirisi yüksek bir iş olasa bile sevmeyen, ilgi duymayan birisi için kahrı çekilecek bir meslek değildir. Sevgili Zahid'in de dediği gibi kendini kurslara giderek deneyebilir ve yapacağın işi seçerek eksiklerini kapatabilirsin.

    Ayrıca şunu da kesinlikle unutmamalıyız, hiçbir bölüm öğrenciyi iş yaşamına %100 hazırlamaz. Öğrenciye teorik bilgiyi ve altyapıyı verir, bunu yaparkende tekniksel bakış açılarını geliştirerek diğer bölümlerden farklı soyut beceriler kazandırır. Bu yüzden stajlara önem vermek çok önemli. Stajların hemen akabinden okulun bitmesini beklemeden iş tecrübeside kazanmak gerekiyor. Yorumlarımızın faydalı olması dileğiyle...

    Sevgi ve Saygılarımla.

  9. Adsız 3 Eylül 2007 10:37  

    yorumlariniz vade tavsiyeleriniz icin cok tesekkur ederimm tavsiyelerinize uymaya calisacagim. ayni zamanda gercekten faydali
    olacagini düsundugunuz bi kurs varmii isim verbilirmisinizz...
    simdiiden cok tersekkur ederimm..
    iyi gunler....

  10. İdris Cin 7 Eylül 2007 23:42  

    Merhaba isimsiz,

    Benim tavsiyem yazılım kurslarından birisi olur kesinlikle, mesela Mayasoft, Netron ve Bilge Adam gibi bilişim akademilerinde "Yazılım Uzmanlığı" ya da benzer isimler altında ki kurslar tavsiyemdir. Bu tür akademilerde yazılım, veri tabanı ve sistem üzerine çeşitli kurslar veriliyor. Tabi bu eğitimlerden birini almadan önce bir kitap önderliğinde uygulamlı örnekler yaparak ilgini ve yatkınlığını da bir nebze ölçebilirsin.

    Sevgi ve Saygılarımla.

  11. Adsız 4 Ekim 2007 23:17  

    davutpaşa hakkında yazdığınız şeylerden dolayı çok teşekkür ederim.ama kayıt telaşı falan derken bu yazıya bakmam biraz geç oldu.yani davutpaşayla tanıştım.davutpaşayı görünce ilk başta insan hayal kırıklığına uğruyor ama gün geçtikçe kabulleniyor.bencede yer olarak güzel ve geniş bi mekan ama tam anlamıyla güzel bir üniversite olması epey bir zaman alacak.belki ben göremem ama bizden sonra gelecek yıldızlılar için güzel bir mekan olacağına inanıyorum.bu arada ulaşımı da sizin dediğiniz gibi sağlıyorum.en kolay yolu bu.artık metrobüslerin avcılara gelmesini bekliyorum.yinede herşey için teşekkürler...

  12. Adsız 20 Ekim 2007 12:05  

    merhaba
    verdiginiz bilgiler için gercekten cok tesekkürler!!

    ben de yıldız teknik mat müh ögrencisiyim.
    bölümle ilgili hep iş bulma olanagı geniş diye duymuşumdur.

    yalnız siz de söylediniz secmeli dersler sizin yöneliminize göre secilmeli diye
    ben mesela yazılım müh/veritabanı uzmanlıgı/sistem analisti/bilgi işlem elemanı (bunları sizin verdiginiz meslek kısmından alınıtı yaptım) mesleklerini araştırmaya calışıyorum. Fakat hangi secmeli dersi secersem hangisine yönelecegim sorusuna
    cevap bulamıyorum.
    derslerin içeriklerine web sayfasından bakıyorum ama cok da anlamadıgım için aydınlatıcı olmuyor benim için :((

    eger zahmet olmazsa bu 4 meslek için hangi secmeli dersleri secmemin daha iyi olacagını söylerseniz cok mutlu olurum

  13. İdris Cin 20 Ekim 2007 22:10  

    Merhabalar,

    Öncelikle ben teşekkür ederim, sizelere yardımcı olabiliyorsam ne mutlu bana.

    Sevgili mutluyum çünkü umutluyum ; fikirleriniz için teşekkür ederim, herşeyin umut ettiğiniz ve planladığınız gibi olması dileğiyle...

    Sevgili İsimsiz; Usis Müfredatına tekrar bir göz atarak aşağıdaki listeyi paylaşmak istiyorum, ancak şunu da belirtmeliyim ki; bu meslek alanlarından birini düşünüyorsanız kesinlikle (kredi bakımından mümkün olduğu) kadar aşağıdaki listeleyeceğim derslerin hemen hepsini almanız faydalı olacaktır. Çünkü sadece bu derslere göre meslek ayrımı yapmak - ders-meslek eşlesmesi yapmak- çok doğru olamayabiliyor. Yine de aşağıdaki eşleşme sorunuza cevap olabilir;

    Yazılım Mühendisliği için;
    - Yazılım Mühendisliği Dersi
    - Proje Planlama ve Yönetimi
    - Simulasyon Teknikleri
    - Nesneye Yönelik Programlama
    - Yapay Zeka
    - Bilgisayar Tabanlı Öğrenen Sistemler
    - Görüntü İşleme

    Veritabanı Uzmanlığı için;
    - Veri Yönetimi ve Dosya Yapıları
    - Veri Yönetimi ve Dosya Yapıları 2
    - Veri Hab. ve Network

    Sistem Analistliği için;
    - Simulasyon Teknikleri
    - Sistem Analizi
    - Proje Planlama ve Yönetimi

    Bu alanların hangisine yönlenirseniz yönlenin aşağıdaki dersleri de almanız ayrıca faydalı olacaktır;
    - İşletim Sistemleri
    - Bilgisayar Tasarımı
    - Bilgisayar Destekli Matematiksel Hesaplamalar

    Belirtmek istediğim bir diğer hususta; ben Aras öğrencisiydim, dolayısı ile Usis sistemi hakkında gözden kaçırdığım durumlar olabilir, seçmeli derslerde sınırlama olabilir mesela. Derslerinizi verdiğim listeye göre seçebilirsiniz. Ancak tekrar belirmek istiyorum ki, bu derslerden azami sayıda fazla ders almak çok daha faydalı olacaktır.

    Umarım sorunuza faydalı bir cevap olmuştur.

    Fikirleriniz ve yorumlarınız için teşekkürler...

    Sevgi ve Saygılarımla.

  14. Adsız 19 Ocak 2008 19:04  

    meraba ben özge oks öğrencisiyim:)8.sınıfa kada hep subay olmak istedim ancak matematik öğretmenimin ve çevremdeki insanlar nedeniyle hedefim matematik mühendisliğine çevrildi ve sizin dediğiniz gibi herkes matematik mühendisliğinin bana anlamını sornca hiç bir cevap veremediğim bir gerçek be bende size bununla ilgili KISA VE ÖZ BİR CEVAP İSTİİYORUM:)

  15. Adsız 18 Şubat 2008 16:07  

    Merhaba,
    Oncelikle verdiginiz bilgiler icin cok tesekur ederim.Fakat kafami karistiran bir durum var matematik muhendisliginin bilgisayar bransi ile bilgisayar muhendisligi arasinda ne fark var?İs hayatinda bilgisayar muhendisimi yoksa matematik muhendisi mi bilgisayar konusunda daha iyi is bulur?

    Veya mesela matematik muhendisligi okudum ve yuksek lisanisimi isletme uzerine yaptim.Buyuk sirketlerde onemli yonetici pozisyonlarinda is bulabilir miyim?

    Ben lise son sinif ogrencisiyim ve meslek konusunda kararsizim.Ayrica matematik olimpiyatlarinda basarilarim var.Yani bu konuda yetenegim de var.Bana yardimci olursaniz cok sevinirim

  16. Adsız 21 Şubat 2008 18:27  

    Merhabalar benim sormak istediğim soru :
    Ben bilgisayar mühendisliğini ve matematik mühendisliğini de düşünüyorum.Ama ikisinin farklarını bilmiyorum.Yazdığınız yazıda yazılım mühendisliği yazmışsınız.Yazılım mühendisi bilgisyar mühendisliği bölümünü okuyanlar olamaz mı?

  17. İdris Cin 6 Mart 2008 13:35  

    Merhabalar,

    Öncelikle gecikmeli cevaplarım için özür diliyorum.

    @isimsiz (özge)(19 Ocak 2008); Çok kısa bir tanım mümkün olmasa da; Matematik Mühendisleri; Bilişim sektöründe Yazılım Uzmanı olarak, tüm sektörlerde (Bilgi İşlem departmanı başta olmak üzere) çeşitli deparmanlarda Sistem Analisti olarak, eğitim sektöründe öğretmen ya da öğretim görevlisi olarak görev alabilecek, analitik düşünebilen ve problemlere hızlı çözüm üeretebilen kişilerdir. Umarım beklediğiniz gibi kısa ve öz bir cevap olmuştur.

    @isimsiz (18 Şubat 2008); Bahsettiğiniz iki bölüm temelde farklı bölümler. Çünkü Bilgisayar Mühendisliği genel mühendislik dersleri haricinde bilgisayar biliminin her alt dalı için dersler sunmaktadır. Matematik Mühendisliğinde ise genel mühendislik dersleri hariç, uyugulamalı ve teorik matematik dersleri sayıca çok ve daha ağır olan bir bölümdür ki bu dersler bölümün esas dersleridr. Bu dersler haricinde verilen sistem analizi ve yazılım dersleri ile de kişi bilişimsel donatılmaktadır. Mezuniyet sonrası bilişim sektöründe iş bulma becerisi her iki bölümde de kişinin kendisini geliştirmesiyle orantıldır.

    @isimsiz (21 Şubat 2008); Yazılım Mühendisliği ülkemizde yeni yeni diğer mühendisliklerden ayrışan bir dal haline gelmeye başlamıştır. Üniversitlerimizde de sırf bu başlık altında bölümler açılmaya başlamıştır. Ancak şu aşamada zaten Bilgisayar ya da Matematik Mühendisliğinden mezun olup Yazılım Mühendisliği alanında kendini donatan kişiler bu sıfatı kullanmaktadır. Yani bu sıfatla çalışmak diplomanızı aldıktan sonra kendinizi bu alanda geliştirmenize ve iş tecrübesi sahibi olmanıza kalıyor.

    Soruların cevaplarına sektörle ilgili arkadaşlarında katılımlarını, ilavelerini bekliyorum.

    Sevgi ve Saygılarımla

  18. Adsız 13 Mayıs 2008 13:34  

    merhaba ben daha öss'ye hazırlanan biriyim. matematiği çok seviyorum. matematik mühendislerinin ne yaptığını bilmiyordum ama yine de çok istiyordum çünkü tabiri caizse matematiğe aşığım.. çevremdekiler ordan hiç birşey olmadığını ya da direk öğretmen olduğunu filan söylüyorlardı. yani açıkcası bende bi iş bulma korkusu vardı.. ama bu yazılarınızı okuyunca çok mutlu oldum. çalışmayı çok sevmiyorum belki ama matematik çalışmak benim için ayrı bi zevk. sanırım beni şu anda tek korkutan ingilizce. çok zorluyorlar mı ingilizcede? yani hazırlıkta hiç 70 bile alamayan biri için olabilcek bir şey midir ki??


    yazılarınız için çok teşekkür ederim gerçekte. çok işe yaradı.. size hayatınızda başarılar..

  19. İdris Cin 13 Mayıs 2008 13:55  

    Merhabalar,

    @isimsiz; Ben teşekkür ederim, umarım faydalı olabilmişimdir. Bölüm gerçekten sandığın gibi işsizler ordusuna katkı yapan bir bölüm değil kesinlikle. Ancak şunu da belirtmeliyim ki; çok iyi firmalarda çok iyi maaşlara çalışan arkadaşlarım gibi iş bulamayan arkadaşlarım da oldu bölümden. Yani iş bulma konusunda olay tamamen öğrencinin kendini geliştirmesinde bitiyor. Tabi birde çalışmaya başlamak için okulun bitmesini beklememek gerekiyor. 3. sınıf ta ya da en geç 4. sınıfta part-time çalışmaya başlamak iş bulma konusunda büyük avantaj sağlayacaktır.

    Gelelim ingilizce konusuna. Bölümün var olduğu İTÜ ve YTÜ üniversitelerinde zaten hazırlık zorunlu. Yani ingilizce seviyeniz yetersiz ise tekrar hazırlık okuyarak bunu giderebilirsiniz. Ancak benim tavsiyem yeniden hazırlık okuyup 1 sene kaybetmektense özel kurs yoluyla ya da kişisel çabanızla halletmenizdir. Çünkü iş hayatında 1 sene çok önemli bir zaman dilimidir.

    Gönlünüzdeki bölümü kanzamanızıve akabinde güzel bir kariyer elde etmenizi diliyorum.

    Sevgiler, Saygılar...
    İdris Cin

  20. Adsız 25 Mayıs 2008 12:16  

    merhabalar!! bu yazı dızısını okumadan once cok tedırgındım. Acaba ıngılızce sevıyesı ne olmalı, dersler cok mu agır, çalısma ımkanı var mı, ozel sektorde ne kadar yere sahıp matematık muhendıslerı dıye ,, ama sımdı gercekten bu bolumun tam bana gore olduguna karar verdım..!
    hem bilgisayar hem de matematik benim idealim.Ya matematik ögretmenlıgı ya da bılgısayar muhendıslıgı ıstıyordum. Ama fıkrım tamamıyle degıstı ve matematık muhendıslıgı ıstıyorum kesınlıkle hersey ıcın tesekkurler ıyı calısmalar!!(:

  21. İdris Cin 25 Mayıs 2008 17:38  

    Merhabalar,

    @isimsiz; Üniversiteyi kazandıktan sonra asıl maraton yeni başlıyor. Ancak bu maraton elbette öss den daha zevkli. Rehavete kapılmadan çalışmanız ve kendinizi geliştirmeniz durmunda başarılı ve güzel bir gelecek sizi bekliyor.

    İstediğiniz bölümü kazanmanız dileğiyle.

    Sevgiler, Saygılar...
    İdris Cin

  22. nagehan 28 Temmuz 2008 11:36  

    merhaba ben yıldız teknik üniversitesi matematik müh. yazmayı düşnüorum.ama insanlarla iletişim kurmayı çok seviorum.tek bsına bi odada saatlerce calşmak istemem. bu mesleğn insanlarla iletişim içeren bi kısmı var mı? cevabınızı beklorum.şimdiden tesekkürler

  23. nagehan 28 Temmuz 2008 11:38  

    masajımı aldınızmı

  24. İdris Cin 28 Temmuz 2008 12:08  

    Merhabalar,

    Yazıda belirttiğim 6 meslekten 3ü isteğinize uyuyor, 3ü uymuyor.

    Sistem Analisti / İş Analisti, Özel Öğretmen ( Dershane Öğretmeni ) veya Üniversite Öğretim Görevlisi olarak iletişim yeteneğinizi elbette kullanabilirsiniz. Diğer 3 meslekte ise iletişime çok fazla gerek kalmayabileceğini de açıkça belirtmeliyim.

    Seçim sizin seçiminiz, şimdiden hakkınızda hayırlısı olsun.

    Sevgiler, Saygılar.
    İdris Cin

  25. Adsız 1 Ağustos 2008 12:34  

    sorumu yanıtladığınız için teşekkürler:ancak ana sayfaya eklediğim için üzgünüm:karıştırmışım formasyon derslerini alabileceğimi sölemişsiniz fakat bununla devlete girilemior dimi aslında formasyon alınca normal öğretmenliklerdn farkınız kalmıo? BUNUDA CEVAPLARSANIZ ÇOK MUTLU OLUCAM.. :)

  26. İdris Cin 1 Ağustos 2008 12:52  

    Merhabalar,

    @isimsiz Soruna verdiğim cevabı şuan öğretmenlik yapan mat müh mezunu bir arkadaşımdan bilgi alarak yazmıştım. Şuan işleyişte olan yönetmeliğe göre formasyon almadan dershanelerde öğretmenlik yapılabiliyormuş. Formasyon aldıktan sonra ise devlet okullarında da çalışılabiliyormuş, yani evet normal öğretmenliklerden farkı kalmıyor.

    Sevgiler, Saygılar.
    İdris Cin

  27. Adsız 1 Ağustos 2008 14:05  

    Selamlar
    2 sene önce bir arkadaşım sayesinde yazılıma merak sardım ve programlama dillerini öğrenmeye başladım.Yine aynı arkadaşımdan yazılım işinin matematik mühendislerinin başarıyla yaptıklarını öğrendim. ÖSS 2008'de ytü matematik müh. için yeterli puanı yaptım ve tercihlerim arasına koydum.Yazılarınızı okuduktan sonra da içimdeki ufak şüpheler tamamen ortadan kalktı sizlere ilgilendiğiniz çok teşekkür ediyorum..
    Benim merak ettiğim konu şu olacak. Elektronik-Telekomünikasyon ve otomotiv sektörü ilgimi çekiyor ve bugüne kadar en başarılı olduğum dersin matematik olduğunu hesaba katarsak başarılı bir matematik mühendisinin bu sektörlerde çalışma olanağım var mıdır? Örneğin SAP gibi firmaların bmw için yazılım ürettiğini duydum. Yurt dışına çıkıp bu tip işlerde bulunabilir miyim? matematik mühendisliğinin dünya çapında bir denkliği bir geçerliliği var mıdır? Yurt dışında denk olduğu uygulamalı matematik öğrencileri dışarıda ne gibi işlerde bulunmaktadır?

  28. Adsız 15 Ağustos 2008 16:52  

    merhaba... ben matematik bölümü ile matematik mühendisliği arasındaki farkları ve hangisinde iş imkanlarının daha iyi olduğunu merak ediyorum. ayrıca bilgisayar başında çalışmayı sıkıcı buluyorum. yani matematik mühendisliğiyle bilgisayar ayrılmaz bir bütün mü? yardımcı olursanız sevinirim.

  29. Adsız 21 Ağustos 2008 03:22  

    merhaba sizin yazınızı okuduktan sonra matematik mühendisliğine merak sardım.tam bana göre bi bölüm.ben şu an ege üniversitesinde matematik bölümünde okumaktayım.Acaba bu bölümü bitirince matematik mühendisliğinde yüksek lisans yapabilirmiyim ve bunun sonucunda matematik mühendisi olarak iş bulabilirmiyim.Yazılım mühendisliği istiyorum.Zaten bölümümde opsiyonumu bilgisayar seçtim.Bana yardımcı olursanız çok sevinirim.Şimdiden teşekkürler...

  30. murat 30 Ekim 2008 16:21  

    merhabalar bölüm hakkında son gelişmeleri takip edebileceğiniz bir site yayına koyuldu. Ve daha da gelişecektir. www.matematikmuhendisi.tr.gg

  31. Adsız 10 Aralık 2008 14:58  

    haliç üniversitesi uygulamalı matematik bölümü adı altındada matematik mühendisliği bölümü seçilebiliyor.Ben bu bölümde okuyorum ve finans matematiği bölümü ile matematik mühendisliği bölümü arasında kararsız kaldım szce hangisini seçmeliyim?

  32. İdris Cin 2 Ocak 2009 00:44  

    Merhabalar,

    Öncelikle teşekkürleriniz için rica ederim. Yardımcı olabiliyorsam ne mutlu bana. Ayrıca bu geciken yorumum için siz cevap bekeleyn okurlarımdan af diliyorum.

    @Sercan Karaoğlu Elektronik-Telekomünikasyon ve otomotiv sektörü ile ilgili Yazılım Geliştirme/Mühendisliği pozisyonlarında rahatlıkla görev alabilirsiniz. Ancak daha farklı pozisyonlarda sektöre özel bilgi ve deneyimler istenecektir elbette. SAP konusunda da, bölümümüzden mezun olup bu alanda uzmanlaşmış ve danışmanlık yapan pek çok arkadaş tanımaktayım. Yani sorunuzun cevabı evet . Matematik mühendisliğinin yurtdışındaki denkliği ve iş imkanları ile ilgili bir araştırma yaptıktan sonra burada sizinle paylaşıyor olacağım.

    @Adsız (15 Ağustos 2008) Matematik Bölümü; Matematik Mühendisliği bölümüne göre daha teorik bir bölüm olup iş alanı (bildiğim kadarıyla) daha çok akademik ve eğitim sektörüne yöneliktir. Matematik Mühendisliğinin iş alanının daha geniş olduğunu söyleyebilirim. Bilgisayarla ne kadar muhatap olacağınıza gelirsek; yazımda verdiğim ünvanlardan Yazılımı içermeyen birini seçmeniz durumunda bilgisayar başında çok daha az zaman geçirebilirsiniz. Ancak şu da bir gerçek ki, gün geçtikçe her mesleğin bilişim teknolojileri ayağı güçleniyor ve dolayısıyla bilgisayar ile bağlantısı artıyor, seçimlerinizde bunu da dikkate almanızda fayda var diye düşünüyorum.

    @ecemirem Yüksek lisans başvuruları için gerekli koşulları sağlamanız ve mülakatı geçmeniz durumunda elbette Matematik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans yapabilirsiniz. Mezun olana kadar kendinizi yazılım mühendislği üzerine geliştirmeniz durumunda “Matematik Mühendisi” ünvanıyla yazılım sekötüründe iş bulabileceğinizi düşünüyorum, ancak diploma faktörü ile birlikte kendinizi ne kadar geliştirdiğiniz de çok çok önemli.

    @murat paylaşımınız için teşekkür ederim. Matematik Mühendisliği adına faydalı bir içerik birikeceğine inanıyorum. Başarılar...

    @Adsız (10 Aralık 2008) Finans Matematiği bölümü hakkında çok fazla bilgim yok. Ancak şunu söyleyebilirim ki; yazılıma/bilişime ilgi duyuyorsanız tercihinizi Matematik Mühendisliği yönünde, daha çok finansa ilgi duyuyorsanız da Finans Matematiği yönünde yapmanızı tavsiye ederim. Eğer hem yazılıma hemde finansa eşit ilginiz varsa Matematik Mühendisliğini bitirerek Finans sektöründe bir bilişimci/yazılımcı olarak rahatlıkla çalışabilirsiniz.

    Sevgiler, Saygılar.
    İdris Cin

  33. esra yıldız 4 Ocak 2009 19:38  

    slm arkadaslar ben istanbul üniversitesi mat ta okuyorum.. suan 2.sınıf ogrencisiyım.. matematik muh istiyordum 2007 de puanlar tavan yapınca matematigide sevdigimden i.ü mat bolumnune gittim. bizim dersler brz teoriye dayalı oldugundan bana sıkıcı gelmeye basladı... ve suan okulu bırakmak istiyorum ..sınava girip ytu mat muh e gelmek istiyorum.. acaba benim i.ü de aldıgımı dif.denk -1-2 cebir1-2 analiz 1-2-3-4 fizik-1-2 turkce 1-2 tarih1-2 ingilzce1-2 analitik geometri sayılar teorisi1-2 bilgisayar1-2-3-4 derslerimi ytu kabul eder mi???? cevaplarınızı beklemekteyım....

  34. esra yıldız 4 Ocak 2009 19:42  

    slm iyi gunler ben istanbul üniversitesi mat bolumunde okuyorum.. ancak matematik muh istiyordum 2007 de puanlar cok yukselince 0ve matematigide sevdigimden i.ü mat bolumune gittim .ancak istedigimi bulamadım.. bilgisayar ve bilişimle hıç ilişkisi yok bu da beni kızdırdı suan bırakmayı bile dusunuyorum .. 2009 öss ye girip mat muh olmak istiyorum.. acaba i.ü de aldıgım dersler ytu kabul eder mi ...... bana acil olarak yardım edermisiniz?????

  35. İdris Cin 7 Ocak 2009 14:08  

    @esra yıldız

    Benim okuduğum dönemde (2001-2005) belirttiğin derslerin çoğunu bölüm kabul ediyordu. ancak daha sonra bazı müfredat değişklikleri olmuş. Bu yüzden bölümün iletişim sayfasındaki iletişim bilgileriyle öğrenmenizi tavsiye ediyorum. Telefon numarasından bölüm sekereterliğyle görüşmeniz halinde size bilgi vereceklerdir.

    Sevgiler, Saygılar.
    İdris Cin

  36. duygu 24 Haziran 2009 19:11  

    öss ye girmeme daha çok zaman olmasına rağmen meslek seçmeden çalışmak garip geliyordu.matematiğe olan ilgimden dolayı da matematik mühendisliğini araştırmaya başladım ve yazınızı buldum yazınız için çok teşekkürler bi kaç sorum olacak liseyi bitirdikten sonra türkçe dışında iki yabancı dile sahip olacağım bunun iş hayatında getirileri neler olabilir aynı zamanda abitur diploması sahibi de olacağım bunun getirileri de var mıdır şimdiden teşekkürler

  37. Adsız 4 Temmuz 2009 17:57  

    öncelikle bizlerle bilgilerinizi paylaştığınız için çok teşekkürler. 2009 össye grmıs ve sancılı bır tercıh donemı yasayan bırı olarak yazılarınızdan bayagı faydalandıgımı soyleyebılırım ve aslında ıstedıgım bolumun mat muhendıslıgı olmadıgını anladım. keske herkes sızın gıbı cok fazla bılınmeyen bolumlerı anlatsa da bız de ayrıntılı bır sekılde ogrenebılsek.bızı aydınlattıgınız ıcın tekrar tesekkurler.

  38. Unknown 16 Temmuz 2009 13:27  

    merhaba ben bu yıl öss ye girdim mat. mühendisliğini düşünüyorum ancak bilmek istediklerim bu bölümden mezun olanlar emeklerinin karşılığını alıyorlar mı? yoksa pek çok bölümde olduğu gibi -tanıdık çoksa iş çok tanıdık yoksa iş yok- mantığı mı var? bu bölüme girenler ve mezun olanlar günde ortalama kaç saat çalışıyorlar? bayanlar için bu meslek ne kadar uygun? ilginiz için teşekkürler

  39. Unknown 16 Temmuz 2009 13:45  

    iyi günler bilmek istediğim bu bölüme gidenler ve mezunları günde ortalama kaç saat çalışıyorlar?bayanlar için bu meslek ne kadar uygun? kamuda çalışabilmek için kpss ye mi girmek gerekiyor? ilginiz için teşekkürler

  40. İdris Cin 16 Temmuz 2009 14:19  

    Merhabalar,

    @duygu: iki yabancı dile sahip olmanız tüm mesleklerde olduğu gibi matematik mühendisliğinde de avantaj sağlayacaktır size. Uluslararası firmalarda iş bulma şansınızı artıracaktır bu özelliğiniz. Abitur diploması araştırdığım kadarıyla (http://tr.wikipedia.org/wiki/Abitur) alman kökenli firmalarda tercih edeceğiniz kariyerinizdeki şansınızı artıracaktır. Öğrencilik hayatınızda başarılar..

    @Adsız: Rica ederim. Başlamadan olası bir yanlıştan vazgeçmenize sevindim :) Üniversite ve meslek hayatınızda başarılar..

    @büşra: Yazıdaki listelediğim mesleklerden yazılım ile ilgili biraz bilgi vereyim. Şirketine göre değişse de yazılımcılık genel itibariyle yoğun bir meslektir. Ancak çalıştığınızın karşılığını alırsınız genelde. Çalışma süresi olarak ta haftada 40 saat olarak resmiyette bahsedilir, ancak genelde süre günde ortalama 10 saattir. Malesef sektör gerçeği bu. Dediğim gibi bütün şirketlerde durum böyle değil, ama genelde böyle. kadınlar için uygunluğunu bayan meslektaşlarımın değerlendirmesi daha doğru oalcaktır. Diğer meslekleri yapmadığım için onlarla ilgili yorum yazmam doğru olmayacaktır.

    Sevgiler, Saygılar.
    İdris Cin

  41. Unknown 20 Temmuz 2009 17:27  

    slm ben burcu 2009 öss tercih dönemindeyim ve tahminime göre ytü mat müh ni tutturabilirim.size danısmak istediğim ve kaygılandığım konu şöyle ki,ben lise dönemimde matematiğe ilgi duymuştum üniv hayatmda da mat üzerine bişeyler yapmak istiyorum fakat branş hocalarım üniv matematiğiyle lisedeki eğitimimizin hiçbir şekilde ilgisi olmadığını söylüyorlar bu durum yalnız mat bölümü ile mi ilgili yoksa:( mat müh dedemi aynı durum söz konusu.öyle değilmi ama gördüğümüz kadarıyla matematiği sevebiliriz ekstra bi matematik kavramı var mı???

  42. Unknown 20 Temmuz 2009 17:40  

    bi sorum daha olacak...amacım üniversitede akademisyen olmak...bunun için o saydığınız seçmeli derslerden hangisini seçmeliyim?? yazılım,sistem analistliği,veri tabanı uzmanlığı...bunlardan pek bişey anlamadım biraz açmanız mümkün mü??şimdiden teşekkürler...

  43. İdris Cin 20 Temmuz 2009 19:52  


    @Burcu:

    Üniversitedeki hemen her bölümde verilen dersler ve eğitim yöntemleri lisedeki ilgili derslerden ve yöntemlerden farklıdır. Lise matematiği ve üniversite Mat Müh Bölümü Matematiğinde de aynı fark vardır. Lisede matematik eğitimi verilirken teoremler/formüller olduğu gibi öğretilir ve bunlarla uygulamalar yapılıp problemler çözülür. Üniversite Mat Müh Bölümü Matematiğinde ise; ilk 2 sene teoremler/formüller analiz dersleriyle derinlemesine irdelenir, çıkış nedenleri, kuramları ve ispatları iyice öğretilir. Son 2 sene de Matematiğin uygulaması olan ileri fizik ve ileri matematik dersleriyle de bu öğrenilenler uygulmaya dökülür, problem çözümlerinde ve optimizasyonlarda kullanılır. Matematiği seviyorsan ve akademik düşünüyorsan sevecek ve başaracaksındır.

    Akademisyenlk konusunda da; zaten saydığım her bölüm mat müh bölümünün alt bölümü. Dolayısıyla hangi alanda uzmanlaşmak istiyorsanız o dersleri almanız ve hocalarıyla iyi geçinmeniz kâfidir.

    Ayrıca aşağıdaki linkleri de incelemenizi tavsiye ederim;

    http://www.mtm.yildiz.edu.tr/duyurular/Matematik_Muhendisligi_Bolum_katalogu_01.04.09.pdf

    http://www.mtm.yildiz.edu.tr/kadro.php


    Sevgiler, Saygılar.
    İdris Cin

  44. İTÜ-Matematik Mühendisi 14 Nisan 2010 23:01  

    Bu siteye tesadüfen geldim ve burada yazılan çok değerli yorum/düşünceleri okudum. 1979-İTÜ Matematik Mühendisi girişli bir kişi olarak bu düşüncelere ek bir katkı sağlamak ve genç arkadaşlarımıza fikir sunmak istedim.
    Bundan 30 yıl önce Mat-Müh kavramını çevremize anlatmak oldukça zordu. Henüz bilgisayarın ne olduğu bile bilinmiyordu o zamanlar. Çok sonraları 1985'den sonra bilgisayara IBM denmeye başlandı. Neyse Geçelim bunları.

    Esas söylemek istediğim şu; Bu bölümün esas katkısı kişiye "Problem çözme yeteneği" kazandırmasıdır. Önünüze gelebilecek tüm karmaşık olaylarda bir çözüm üretebilirsiniz. Özetle bu bölüm öğrenciye "formasyon" kazandırır. Yaşamınızın gelecek bölümlerinde zorluğu kolaylığa dönüştürebilirsiniz.

    Okul eğitiminde "iyi" bir programcı/bilgisayarcı olamazsınız. Çünkü eğitim müfredatının amacı bu değildir.
    Ama eğitim süresince veya daha sonra uzmanlaşmak istediğiniz konuda "istek ve gayretlerinizle" hızla ilerlersiniz. Çünkü bu bölümü "hakkını" vererek bitirmişseniz, daha sonra öğreneceğiniz konular sizin için "basit" kalır.

    Öğrenim döneminde bende olduğu gibi birçok öğrencide "hayal kırıklığı" oluşur. Ders programı fazlasıyla teorik olduğu için güncel yaşamda ve iş yaşamında nasıl bir yöntem izleyeceğimiz belirsizdir.
    "Fazlasıyla çalışan" bir beyne sahip olduğumuzun farkına çok daha sonra varırız. Bu nedenle iş basamaklarını "daha hızlı tırmanabiliriz". Bu bölüme girenler için eğitim/öğrenim hiç bitmez.

    Son olarak ; kendi adıma çok başarılı ve keyifli 30 yıllık çalışma hayatım oldu. Bu bölümü okuduğum için mutlu/mesut olduğumu söyleyebilirim.

    Hepinize Kolay Gelsin

  45. İdris Cin 15 Nisan 2010 10:03  

    @İTÜ-Matematik Mühendisi: Sunduğunuz fikirlerle yaptığınız değerli katkınız için çok teşekkür ederim.

    Yapılan tüm bu katkıların, bölüm hakkında merakı olan arkadaşlara faydalı olasını temenni ediyorum.

    Sevgiler, Saygılar.

  46. Adsız 27 Mayıs 2010 16:27  

    mezun bi kişiden bu yorumları duymak çok güzel bi duygu...gerçekten çok teşekkür ederim...bende de şöyle bi endişe var :( şuan matemetik öğretmenliği okuyorum ama geleceğinden oldukça endişeliyim tercih döneminde bu kadar bilinçli değildim maalesef...geçiş yapmayı planlıyordum fakat dün öğrendim ki öğretmenlikten mühendisliğe geçiş mümkün olmuyormuş :( ama çok da sorun değil tekrar sınava girebilirim yeter ki bulunduğum yerden mutlu olayım.sizden ricam bi mühendis olarak beni yönlendirmeniz...gerçekten öğretmenlikten avantajlı olduğunu söyleyebilir miyiz..?

  47. İdris Cin 29 Mayıs 2010 16:01  

    @adsız: Rica ederim. Öncelikle çok zor bir soru bu. Meslek konusunda, tanımadığım ve özelliklerini isteklerini bilmediğim birisi için bu konuda yönlendirici olmak istemem.

    Bence, hem öğretmenlikle hem de mühendislikle ilgili biraz daha araştırma yapmalı ve yüzyüze bizzat mesleği icra eden ve sizi tanıyan kişilerden fikir almalısınız.

    Bunun haricinde, kaçıncı sınıfta olduğunuzu bilmiyorum ancak şunu tavsiye edebilirim, eğer mühendisliği çok istiyorsanız Matematik Mühendisliğinde yüksek lisans yapmanın yollarını ve koşullarını araştırın.

    Sevgiler, Saygılar.
    İdris Cin

  48. Adsız 31 Mayıs 2010 10:30  

    öncelikle şunu söylemek istiyorum,herkes de sizin gibi araştırma yapmamı söylüyor ama ben de bizzat mat müh okuduğunuz için iletişime geçmek istedim.bu bölüm için sizin de malumunuz üzerine pek net veriler elde edemiyoruz.yönlendirmenizi istememin sebebi de bu...zaten böyle bi endişe taşımamdan birinci sınıf olduğum anlaşılıyordur :)açıkçası mühendislik için öğretmenlik için gerekenlerin dışında ne gibi vasıflara sahip olmalıyım,daha çok bunu öğrenmek istemiştim.bir de iki mesleği ilerde sahip olacağımız konum itibariyle kıyaslamanızı rica ediyorum.öğretmenliğin sonu malum;kpss...çok da iç açıcı bi geleceği yok o yüzden derinlemesine bi araştırmaya da gerek yok:)peki mesleğiniz daha güzel bi gelecek vaad edebilir mi..?

  49. Adsız 13 Temmuz 2010 15:53  

    öncelikle teşekkürler bu yazı dizisini oluşturduğunuz için.. çünkü internnette o kadar farklı yorumlar var ki kendi kendine düşünüyor insan ''acaba okuyabilir miyim?'' diye... biraz daha geniş düşünmem için süper bi yazı olmus..:)

  50. sinem apuhan 22 Temmuz 2010 18:54  

    sizce ışık üniversitesinde burslu matematik mühendisliği mi okumak avantajlı istanbulda bie devlet üniversitesinde matematik mi? çok kararsızım beni aydınlatırsanız çook sevinirim

  51. İdris Cin 24 Temmuz 2010 15:36  

    @Adsız : Rica ederim. Ne mutlu faydalı oldu ise. Selamlar.

    @sinemapuhan : Zor bir soru. Şöyle cevaplamaya çalışayım. Üniversiteyi okurken sadece matematik okumak ve okul sonrasında matematik üzerine çalışmak (öğretmenlik, akademisyenlik vs) istiyorsan Matematik okuman daha mantıklı. Fakat, matematik haricinde mühendislik gibi diğer dersleri de göreyim, okul sonrasında matematik bilgisinin avantaj sağladığı sektörlerde çalışayım diyorsan Matematik Mühendisliği okuman daha mantıklı. Tabi bir de üniversitelerin özel/devlet olma durumu var. Matematik Mühendisliği çok kolay bir bölüm olmadığı için Işık Üniversitesi'nin koşullarını iyi araştırmalısın. Çünkü derslerinden bıraktığın(geçemediğin) olduğu zaman bursun tehlikeye girecektir ki; karar verirken bunu da değerlendirmek gerekir.

    Kısaca; eğer sadece matematik değilde, onun haricindeki diğer işlerde/sektörlerde çalışmak istiyorsan ve özel üniversitenin burs koşullarını göze alıyorsan Mühendislik yazabilirsin. Rabbim vereceğin kararı hakkında hayırlı eylesin.

    Sevgiler, Selamlar.

  52. sinem apuhan 29 Temmuz 2010 18:35  

    çok teşekkür ederim.

  53. adsız 10 Ocak 2011 12:29  

    selamlar. öncelikle sitede yar alan yazılar bizim için çok aydınlatıcı bunun için çok teşekkür ederim. ama benim durumumda biri için kafa karışıklığım henüz geçmedi. durumum ne mi; şöyleki ben bu sene sınavlara hazırlanıyorum. notlarım adı geçen bölümler için yeterli sanırım. aslında ben bilgisayar mühendisliği istiyordum. ama bir kız olarak tercih ettiğim bölüm benim için bir takım dezavantajlar oluşturuyor. ayrıca ben bilgisayarın teknik yönüyle değil daha çok yazılım daha özelde matematik alanıyla ilgiliyim. algoritmlar ve kriptoloji benim hayal dünyamı ele geçirmiş durumda. kriptoloji alanında ülkemizde yalnızca odtü de yüksek lisans eğitimi verilmekte. bu benim ilerisi için hedefim tabi. yalnız kafa karşıklığımın sebebi şu ki benim tercih etmem gereken alan bilg. mühendisliği mi mat. mühendisliğimi yoksa mat. bölümü mü tam olarak bana hitap eden bölüm hangisi işte orada tıkanıyorum. eğer yardımcı olursanız çok sevinirim.

  54. İdris Cin 10 Ocak 2011 22:13  

    @adsız: Rica ederim, paylaşımlar faydalı oluyorsa ne mutlu. Yazdıklarından anladığım kadarıyla Matematik Mühendisliği senin için daha uygun gibi görünüyor. Tabi matematiği ve teorik şeylerle uğraşmayı seviyor olman gerekiyor. Bilgisayar Mühendisliği okuyarakta söylediğin hedeflerine ulaşabilirsin. Ancak algoritma ve kriptoloji istediğin için benim fikrim yine Matematik Mühendisliği'nden yana olur.

    Farklı mezunlardan ve bilgisayar mühendisi arkadaşlardan da fikir almanı tavsiye ederim. Yapacağın tercihin hakkında hayırlı ve hedeflerine vesile olması duasıyla.

    Selamlar, Başarılar..

  55. adsız 12 Ocak 2011 11:58  

    ilginize teşekkürler sanırım haklısınız benim isteklerime iki bölüm de yanıt veriyor ama matematik mühendisliği bu işi daha kapsamlı yapabilmemi sağlayacak. gerçekten kriptoloji alanında uzmanlaşmak istiyorsam matematiği iyiden iyiye öğrenmem gerekiyor. yardımlarınız için teşekkürler. artık danışabileceğim bir yer olması sevindirici

  56. İdris Cin 12 Ocak 2011 15:22  

    @adsız: Tekrar rica ederim. "Algoritma kurma ve problem çözme becerisi" olarak tanımlanan "analitik düşünme yeteneği" en iyi matematik becerilerin geliştirilmesiyle edinilebilmekte. Bu yüzden doğru karar. Başka sorunlar olursa her zaman sorabilirsin. Aldığın kararın hakkında hayırlı ve hedeflerine vesile olması duasıyla.

    Selamlar, Başarılar..

  57. Adsız 25 Ocak 2011 17:04  

    ben onur..öncelikle bu faydalı bilgiler için teşekkürler..ben İTÜ-MATEMATİK MÜHENDİSLİĞİ bölümü 1.sınıfındayım.bölüme bilinçli olarak gelmediğimi belirtmek isterim.en cazip yanı iş bulmada sıkıntı yaşamayacağım oldu.ki kafamda hala soru işaretleri de bulunmakta her ne kadar böyle bi sıkıntıyla karşılaşmayacağım telafuz edilse de..benim yıllardır istediğim iş, bir yönetici profiliydi.bunun için endüstri mühendisliğini düşündüm.fakat matematik mühendisliğine yerleştim.bir arkadaşım bana açıköğretimden işletme okumamı tavsiye etti.bunun yönetim kademesinde çalışmam için hayli katkı sağlayacağını düşündüğünü ve kendisi mezun olduğunda Ülker firmasının kendisini işletme diploması olması halinde almak istediğini söyledi.sonuç itibariyle sorum 2 kısımdan oluşmakta.1)işletme okumalı mıyım yoksa master mı yapmalıyım işletmede 2)finans alanında mı uzmanlaşırsam daha rahat yönetici pozisyonu elde edebilrim?şimdiden teşekkürler..saygılar..

  58. İdris Cin 4 Şubat 2011 00:21  

    @onur : Rica ederim. Öncelikle İşletme Yüksek Lisansı açıköğretimden çok daha fazla etkili olacaktır kariyerine. Yöneticiliğe gelince; bilişim sektöründe iyi bir yönetici olabilmen için aynı zamanda yönettiğin işi çalışanların kadar bilmen gerekiyor. Bunun içinde önce çalışıp uzmanlaşman, daha sonra ekip liderliği yapman ve bunlardan sonra yöneticilik yapman gerekiyor. Bu süreçlerden geçmeden, tepeden inme yöneticilik yapmak zor bilişim sektöründe. Yok mu bu şekilde yöneticilik yapan? Çok. Ama başarılı olduklarını söyleyemeyeceğim. Finans sektöünde hangi birimde çalışacağına bağlı. Yine bilişimle alakalı birimlerde yöneticilik yapmak istiyorsan yukarıdaki süreçlerden geçmelisin. En sağlıklısı ve yeri doldurulamaz bir yer edinmenin yöntemi bu :)

    Selamlar..

  59. Adsız 9 Temmuz 2011 01:24  

    Selamlar... Internette birçok blog ve rehberlik siteleri olmasina rağmen en tatmin edici tavsiyeleri sizden alıyoruz bunun için teşekkürler. Malum tercih dönemine girmek üzereyiz. çoook iyi olmasa da ytu mat. Müh. Dahil bazi mühendislikler tercih edebiliyorum insallah. Lakin iş ciddiye binince insan alternatiflere takılmıyor degil. Şöyleki özel üniversitelerde bulunan yazılım mühendisliği, sistem mühendisliği, bilişim sistemleri mühendisliği gibi bölümler ne kadar kapsamlı ve yeterli. Özellikle bilgisayar ve programlama bazinda ne kadar tercih edilebilir merak ediyorum. Bilginiz dahilinde yardimci olursanız sevinirim.

  60. Adsız 5 Ağustos 2011 18:55  

    slmlar 2002 ytü mat. müh. mezunuyum. Şu anda meb de 8 yıllık lise ögretmeniyim. çogu zaman pişman oluom o kadar puan alıp istanbul larda süründükten sonra 657 ye tabi sıradan bi ögretmen oldugum için.. halbuki eczacılık, tıp, diş hekimligi gibi bölümlere de girebiliodum.. gelirrleri karşılaştırınca (gelir demek statü, saygınlık demek:)) pişmanlık duyuyorm. malum ögretmenlerin saygınlıgı yerlerde.. liselerdeki egitim seviyesi de ha keza.. neyse olan oldu da o zamanlar yani 2001 yıllarında malum büyük bi kriz vardı ve staj için dahi almıyolardı şirketler işe girmek de her zaman torpille olan bişeydi.. şimdilerde nasıl bilmiom. herşeye rağmen güzel bi bölüm tavsiye ederim:)

  61. ozgee 16 Eylül 2011 23:17  

    Merhabalar ben sakarya Üniversitesi .matematik bölümünden mezun oldum. Şimd de bi taraftan Sakaryada mateatik yüksek lisansı kazandım.Yıldız Teknik Üniversitesinde de matematik mühendisliği yüksek lisansını kazandım.aklıma çok takılan bir soru şimdi hangisii yapmak mantıklı. Matematik mühendisliğini yazmaktaki amacım kadr açılmazsa özel sektörde matematik mühendislerinin daha rahat iş bulacağıydı.ama şimdi iş ciddiye binince durup düşünüyo insan. Yazılım konusunda ise lisans zamanı c## ve visual basic gördük fakat pek bişi anladığımı ve ilgilendiğimi söyleyemem fakat mat müh de iş analisti kısmı cazip geliyor. sizce hangisi daha mantıklı şu aşamada acaba???

Yorum Gönder