Nedir Bu Matematik Mühendisliği ? - 4

Yazar : İdris Cin Tarih : Pazar, Nisan 01, 2007 | 1 Fikir Paylaşımı
Kategori(ler) : ,

Herkese Merhabalar,

Öncelikle, "Nedir Bu Matematik Mühendisliği ?" adlı yazı serime uzunca bir süre ara vermek durumunda kaldığım için seriyi takip eden siz değerli okurlarımdan özür dileyerek yazıma başlamak istiyorum.

Serideki bir önceki yazımda özetle; bölümdeki ilk 3 sınıfta genel mühendislik derslerinin yanısıra alan derslerine yoğunlaşılmakta olduğunu ve ilk 2 sene alınan alt yapı ile öğrencilerin 3. sene uzmanlık alanlarına yönelmeye başladıklarını söylemiş ve taşların yerine oturması için Müfredatı tekrar incelemenizi önermiştim.

Serinin 4. yazısı olan bu yazımda ise mezun olduğum Yıldız Teknik Üniversitesi Matematik Mühendisliği Bölümünün son sınıfına, içeriğine ve öğrenciye kazandırdığı becerilere ve iş hayatına nasıl adım atılabileceğine değiniyor olacağız.

Öncelikle Yıldız Teknik Üniversitesi Matematik Mühendisliği Bölümünün son sınıf ders müfredatına baktığımızda genel mühendislik dersleri ve yıliçi projesi ile bitirme tezini saymadığımız zaman zorunlu olan 3 tane omurga sayılabilecek ders dikkatimizi çekiyor;

- Akışkanlar Mekaniği
- Yöneylem Araştırması
- Optimizasyon Teknikleri

Bu linklerde derslerin detayları ve amacı açıklanmıştır. Genel olarak dersleri, alınan matematik altyapısının geliştirilerek uygulamaya dökülmesine olanak veren, karar alma tekniklerinde optimum sonuca ulaşmayı öğreten dersler olarak ta açıklayabiliriz.

Yukarıda ki bu 3 dersin yanısıra öğrenci seçimlik 3 ders daha alma hakkına sahiptir. Bu noktada öğrenci yine yönelimleriyle hareket etmektedir. Seçimlik derslerden dikkat çekmek istediğim dersler ise; Müfredatta yer bulan yazılım ve veritabanı dersleri. Bu dersleri Müfredat sayfasından ayrıntılı olarak incelemenizi tavsiye ediyorum. Keza bilişim adına çok şey bulacağınıza eminim.

Tüm mühendislik öğrencileri için 4. sınıf çok önemlidir esasında. Çünkü 1 yıldan daha az bir süre sonra mezun olacak olmanın verdiği iş bulma kaygısı başlamaktadır. İşte bu nokta da bölümde yapılması zorunlu olan 3 adet stajın devreye girdiğini düşünüyorum. Öyleki bu stajlar sayesinde öğrenci gerçek çalışma ortamlarını tanıma imkanı bulabilmekte, bu çalışma ortamlarında okulun kattığı becerilerin iş hayatına yansımalarını görebilmektedir. Tabi bu noktada uzmanlaşılmak istenilen yönde bir staj ortamının bulunması da ayrıca önemlidir. Aksi durumda formalite bir stajdan öteye katkısının olabileceğini sizler gibi bende düşünmüyorum tabi.

Özellikle bilişim sektöründe önce staj yapılarak hemen staj ardından işe başlama hadiselerinin çok yaşandığını belirtmek isterim doğrusu. Bu aslında iki taraf için son derece faydalı bir durumdur. Öğrenci profesyonel bir ortamda staj yapma ve mesleğini tanıma fırsatı bulurken işveren konumundaki yöneticilerde varolan bir pozisyon açığı için stajyeri aday olarak değerlendirme ve tanıma imkanına sahip olmaktadırlar.

Kısacası öğrenci bölüm tarafından zorunlu konulan bu 3 adet staj sayesinde iş yaşantısına daha mezun olmadan başlama fırsatı bulabilmektedir. Benim kişisel fikrim bölüm öğrencilerimizin mezuniyeti beklemeden iş tecrübesi kazanmaya çalışmalarıdır. Öyleki bu şekilde işhayatlarına bir adım önde başlayacakları aşikardır. Bununda geri dönüşü elbette uzun vadeli olmayacaktır.

Ve yine geldik bir yazının daha sonuna. Bu yazımızda mezun olduğum Yıldız Teknik Üniversitesi Matematik Mühendisliği Bölümünün son sınıfına (4. sınıf), içeriğine ve öğrenciye kazandırdığı becerilere ve iş hayatına nasıl adım atılabileceğine değindik ve kişisel fikirlerimi paylaştım sizlerle.

Yazı serimizin son yazısında; yazı serisini toparlama adına bölüm hakkındaki tavsiyelerimi ve paylaşımlarımı sunuyor olacağım siz değerli okuyucularıma.

Serinin Önceki Yazıları:
- Nedir Bu Matematik Mühendisliği ? - 1
- Nedir Bu Matematik Mühendisliği ? - 2
- Nedir Bu Matematik Mühendisliği ? - 3

Serinin Sonraki Yazıları:
- Nedir Bu Matematik Mühendisliği ? - Değerlendirme

Tekrar Görüşmek Üzere,
Sevgiler, Selamlar.

1 Fikir Paylaşımı

  1. Adsız 13 Nisan 2007 00:53  

    matematik mühendisliği hakkındaki paylaşımlarınız için teşekkür ediyorum, devamının gelmesi dileğiyle.

Yorum Gönder