Tekrar Merhabalar,
Seride bir önceki yazımda Matematik Mühendisliği bölümünün hangi üniversitelerde bulunduğunu ve ilgili linkler ile üniversitelerin bölüme bakış açılarını ve verdikleri müfredatlarını sunmaya çalışmıştım.
Şimdi ise gelin mezun olduğum Yıldız Teknik Üniversitesi Matematik Mühendisliği Bölümünün müfredatına, genel içeriğine ve öğrencilerine kazandırdığı becerilere değinelim.
Öncelikle her mühendislik bölümünde olduğu gibi ilk 2 yıl genel mühendislik dersleri verilmektedir bölümde. Fakat tabiki alan dersleri olan Cebir, Fen ve Matematik Analiz dersleri içerik olarak diğer bölümlere nazaran daha ayrıntılı ve zengindir. Yine bu ilk iki yılda diğer mühendislik dallarından farklı olarak ( Bilgisayar Mühendisliği hariç ) temel programlama dersleri Basic yada Fortran değil C ile verilmektedir.
İlk 2 yılda öğrenci öncelikle matematiğin tahmin ettiğinden çok daha fazla deniz derya olduğunu anlar. Buna sebep ise matematik analiz derslerinin içeriklerinin sınav sisteminde (ÖSS) edinilen becerilerden çok daha farklı şeyler istemesidir.
Yani artık;
- Çeviklik,
- Kısa yoldan sonuca gitme,
- Mantığı kullanıp şıkları eleme
- Neden-Sonuç ilişkisini iyi analiz etme,
- Alternatif varsayımlar oluşturabilme,
- Hipotez-Teori kurabilme,
- Teoriyi ispat edebilme
Bunların yanısıra öğrenci, programlama kavramı ile tanışmakta ve lojik ve C dersleri sayesinde matematik ile bilgisayar donanımı ve yazılımı arasında köprüleri kurabilmektedir.
İlk iki yıl bitiminde mühendislik altyapısını alan öğrenci artık alan derslerine iyice yönelmeye hazırdır. Nitekim 3. yılda tabiri caizse baba dersler denilen alan dersleri geliverir öğrencinin karşısına. Bunlar;
- İstatistik
- Algoritma ve Veri Yapıları
- Kompleks Analiz
- Veri Yönetimi ve Dosya Yapıları
dersleridir ki, hakkaten bu dersler insanların "zor bölüm" önyargılarının altını sağlam şekilde doldurur niteliktedir ( Ama şunuda belirtmeliyim ki okuduğum dönemde bu dersleri A ile geçen mücevherlerde vardı bölümümüzde :) ).
Peki 3. sınıf bu alan derslerinden mi ibaret, tabiki hayır. Bölümümüzde bu derslere ek olarak her dönem 3'er olmak üzere toplam 6 ders şeçmeli olarak alınabilmektedir. İşte burada devreye sizin yönelimleriniz giriyor. Öyleki ileride uzmanlaşmak istediğiniz alana göre şeçebiliyorsunuz bu dersleri. Sanırım her dönem 3 ders seçebilme diğer mühendisliklerin çoğunda olmayan bir ayrıcalık.
Bu seçmeli dersler sayesinde isterseniz yazılım ağırlıklı dersler alarak Yazılım Mühendisliği, isterseniz uygulamalı matematik ağılıklı dersler alıp Yüksek Matematik alanlarında uzmanlaşmaya başlayabilirsiniz.
Genel manasıyla bu sınıfta ilk 2 sene alınan alt yapının üzerine konarak uygulamaya dökülmesidir aslında verilen. Bu sayede 3. sınıfta soyut kavramlar somutlaşmaya başlamakta ve öğrenilerdeki kopuk noktalar kavuşmaya başlamaktadır.
Özetle bölümdeki ilk 3 sınıfta genel mühendsilik derlerinin yanısıra alan derslerine yoğunlaşılmakta ve ilk 2 sene alınan alt yapı ile 3 sene uzmanlık alanlarına yönelmeye başlamaktadır öğrenci. Bu bağlamda taşların yerine oturması için Müfredatı tekrar incelemenizi öneriyorum.
Yazı serimin devamında mezun olduğum Yıldız Teknik Üniversitesi Matematik Mühendisliği Bölümünün son sınıfına (4. sınıf), içeriğine ve öğrenciye kazandırdığı becerilere ve iş hayatına nasıl adım atılabileceğine değiniyor olacağım.
Serinin Önceki Yazıları:
- Nedir Bu Matematik Mühendisliği ? - 1
- Nedir Bu Matematik Mühendisliği ? - 2
Serinin Sonraki Yazıları:
- Nedir Bu Matematik Mühendisliği ? - 4
- Nedir Bu Matematik Mühendisliği ? - Değerlendirme
Tekrar Görüşmek Üzere,
Sevgiler, Selamlar..
Fikrinizi Paylaşın! :)
Yorum Gönder