Herkese Selamlar,
Bu seferde gelin web deki yeni çılgınlığımız olan Blog kavramı üzerinde biraz duralım. Yani Blog nedir, ne değildir, hakkındaki istatistikler nelerdir vs gibi sorulara cevap bulmaya, verilen cevapları paylaşmaya çalışalım.
Önce gelin "blog nedir ne değildir" sorusuna ve yanıt(lar)ına göt atalım. Tabi bu nokta da yapacağımız en doğru şey; web üzerindeki kaynaklarımıza başvurmak. Bakalım kaynaklarımız ne demiş;
- WikiPedi
- Bildrigeç
- Ekşi Sözlük
- WordPress Türkiye
Bu kaynakları doyana kadar okumanızı tavsiye ediyorum. Öyleki yazıyı hazırlarken inanın o kadar çok şey öğrendim ki, bu yazı benim için bile çok faydalı oldu. (kendi kendime de faydalı oldum denebilir :))
Şimdi ise blog kullanım kültrümüz hakkında toparlamaya çalıştığım istatistiki verileri ve tahminlerimi paylaşmak istiyorum sizlerle.
İlk olarak türkçe blog servisleri altyapısı ile türkçe içerikle yayınlanan blog sayısını araştırmak gerekiyor. Tabi bunu bize direkt olarak sunan kaynak(lar) olmadığı için ( tabiri caizse ) kapı kapı dolaşıp veriler toparlamaya çalıştım ve aşağıdaki verilerle karşılaştım. Burada servisleri, yayınlanan blog sayısına göre azalan şekilde sunmak istiyorum sizlere;
- Blogcu 300,000
- AzBuz 149,000
- BenimBlog 18,638
- Yapsana 6,414
- Blogosfer 4,795
- SelamGünlük 1,350
- internet.blog 1,076
- TurkceBlog.Net 825
- Blogyaz.Com 698
Bu bilgilere, arama motorlarını kullanmak suretiyle bulduğum türkçe servisleri inceleyerek ( yayınlanan blog sayılarını arayüzlerinden hesaplayarak )ulaştım ( 24.02.2007 tarihi itibariyle ).
Sadece bu verilere göre türkçe servisler tarafından yayınlanan ve sayılabilen yaklaşık 482,000 adet türkçe blog bulunmakta. Tabiki bunların hepsi aktif olarak kullanılıyor mu bilemeyiz ama böyle bir rakam çıkıyor karşımıza. Ayrıca bazı türkçe blog servislerinde ( netlarus, gaxxi gibi ) bu bilgilerin paylaşılmadığını göz önüne alırsak toplam rakamın 500,000'lere çıkması gayet doğal dimi.
Şimdi ise ikinci olarak altyapısı türkçe olmayan fakat üzerinde rahatlıkla türkçe blog yayınlanabilen servisleri incelemek gerekiyor. Bunlar; Blogger, myspace, livejournal, WordPress gibi servisler. Fakat burada şöyle bir problem çıkıyor karşımıza; inceleyebildiğim kadarı ile bu servisler maalesef dil bazında yayınlanan blog sayısı gibi istatisitkleri paylaşmıyor bizlerle. Dolayısıyla tahminler hariç güvenebileceğimiz veriler şimdilik yok denebilir. Tahminlere baktığımız zaman ise, ülkemizde Web 2.0'ın önde gelen yorumcularından olan Arda Kutsal; Webrazzi Forumda bu sayıyı 250,000 olarak tahmin etmiş.
Dünya üzerinde 65 milyonun üzerinde blog olduğu internette dolaşan ve desteklenen bir veri. Ülkemiz nüfusunu dünya nüfusuna oranladığımızda (70 milyon / 6,5 milyar = 0.011) ve ülkemizdeki internet kullanım oranının ( genç nüfusumuz sayesinde ) dünya ortalamasına yaklaştığını da göz önüne aldığımızda; yaklaşık 710,000 türkçe bloğun yayında olduğunu tahmin ediyorum. Bu rakam dan 500,000 türkçe servis tabanlı blog tahminimizi çıkartırsak geriye 210,000 civarında türkçe olmayan servis tabanlı türkçe blog yayınlanıyor diyebiliriz sanırım.
Özetlemek gerekirse; 500,000'i türkçe servis tabanlı, 210,000'i türkçe olmayan servis tabanlı yaklaşık 710,000 türkçe blogumuz yayında gibi bir istatistiki bilgiye rahatlıkla ulaşabiliriz.
Bu sayılar tabiki bugün ( 24.02.2007 ) itibari ile geçerli olabilecek veriler ve tahminler. Bunu özellikle belirtmek istedim çünkü dünya genelinde hergün onbinlerce yeni bloğun açıldığı bir dönemdeyiz. Kanımca günümüzde doygunluk seviyesinin çok altında olduğumuz blog kavramı; önümüzdeki yıllarda internet kullanımımızda daha çok yer alıyor olacaktır. Öyleki edindiğimiz veriler, hem insanlık olarak hemde millet olarak bu kavramı çok sevdiğimizi ve ilerleyen yıllarda bunu daha fazla yansıtacağımızı gözler önüne seriyor.
Zaten, blog dediğimiz internetteki kendi arayüzümüz, bizi web vitrinine taşımıyor mu? İnsanın da hoşuna giden bu olsa gerek.
Tekrar Görüşmek Üzere,
Sevgi ve Saygılarımla...
Web deki Yeni Çılgınlığımız: Blog
Yazar : İdris Cin Tarih : Cumartesi, Şubat 24, 2007 | 2 Fikir PaylaşımıKategori(ler) : Blog Küre , Web 2.0 , Web Analiz
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Güzel bir inceleme ve araştırma yazısı olmuş. Eline sağlık.
Selim Bey Merhaba,
Yorumunuz için teşekkür ediyor, çalışmalarınızda başarılar diliyorum.
Sevgi ve Saygılarımla...