Email Rekabeti Kapasiteye Hapsoldu

Yazar : İdris Cin Tarih : Pazar, Nisan 22, 2007 | 2 Fikir Paylaşımı
Kategori(ler) :

Herkese Merhabalar,

Yaklaşık 1,5 ay önceki yazımda Mynet Email'in kapasitesini 5 Gb'a çıkardığını yorumlamıştım sizlere ve şu görüşümü paylaşmıştım sizlerle;

"Daha çok alan, daha çok özgürlük sloganıyla yapılan bu hamle ile bakalım Mynet Email rakipleri karşısında nasıl bir konum elde edecek, ya da rakipleri bu hamleye karşı nasıl bir hamle yapacak? Bunu ilerleyen dönemlerde daha iyi gözlemliyor olacağız" .

Mynet'in bu kapasite artırımından 3 hafta kadar sonra, bu Mayıs ayında 10. yılını kutlayacak olan Yahoo'nun Mayıs 2007′de sınırsız e-posta alanı vermeye hazırlandığının duyumlarını almaya başladık. Bu duyumların hemen ardından ( yaklaşık 10 gün sonra ) ülkemizden bir girişim olan Zomla.Com'un 6 Gb lık e-posta kapasitesi ile yayın hayatına başladığını öğrendik. Bunun da ardından, yaklaşık 1 hafta sonra Mynet'in sınırsız kapasite sunmaya başladığını öğrendik.

Bütün bu gelişmelerle birlikte diğer taraftan Gmail'in ve Hotmail'in yeni entegre servisler ile konumlarını daha da güçlendirmeye çalıştıkları da ortada. Bütün bunlar bize gösteriyor ki; servis sağlayıcıların Email rekabeti gititkçe kızışıyor.

Aslında benim burada dikkatini çekmek ve eleştirmek istediğim nokta, tüm bu rekabetin ve çekişmelerin sürekli e-posta kapasiteleri üzerinden yürütülmesi. Tamam, bir e-posta servisi için tabiki kapasite çok önemli ama bütün büyük servis sağlayıcılardan da ( Gmail, Hotmail, Mynet, Yahoo, Zomla ) hemen hemen aynı şeyleri işitir olmamız bir nevi sıradanlaştırdı sanki yüksek kapasiteyi. Kaldı ki, zaten bu kapasiteleri dolduracak kullanıcların oranı çok az. Elbette birileri çıkıp bu kapasitelerde yetmiyor diyebilir ama farklı hesap yada servislerle rahatlıkla çözebilirler ihtiyaçlarını.

İnanın bugün bu oyunculardan birisi ya da yeni bir oyuncu çıksa ve "benim kapasitem (artık) şu kadar" dese, internetle haşır neşir olmayan birisi bile; "eee, ne var bunda, diğerlerinde de var aynı hizmet" çok rahat diyeblir. Bu yüzden artık bu noktadan sonra oyuncuların kapasite üzerine daha fazla gitmemeleri gerektiğini, kendilerini rakiplerinden öne çıkaracak yenilikçi hamleler peşinde koşmaları gerektiğine inanıyorum. Belki biraz daha yaratıcı yada biraz daha innovatif olmaları gerekiyor.

Email sağlayıcılarının yeni hamlelerini bende sizler gibi merakla takip ediyor olacağım. İnşallah yeni bir kapasite lansmanı daha duymayız :).

Tekrar Görüşmek Üzere,

Sevgi ve Saygılarımla.

2 Fikir Paylaşımı

  1. osman 22 Nisan 2007 01:53  

    Gmail kapasite dışında birçok özellikte rakiplerini solladı. Bunların başında e-maillerde arama özelliği geliyor. Sonra maile baktığımız web sayfasından gtalk ile hızlı mesajlaşabiliyoruz. Ayrıca Google'ın diğer servislerini de entegre olarak kullanabiliyoruz. Yahoo'ya gelince, sınırsız mail kapasitesi vermek ve outlook express benzeri bir arabirim yapmakla olmuyor bu işler.

    Kapasite konusunda da gmail neredeyse durdu gibi, eskisinden çok daha yavaş artırıyor kapasiteyi.

    Yani gmail tam sizin istediğiniz kıvama gelmiş vaziyette.

  2. İdris Cin 23 Nisan 2007 21:06  

    Selam Osman Bey, Sizinde belirttiğiniz gibi Gmail işlevsellik bakımından daha önde gözüküyor.

    Kapasitedeki artışın yavaşlaması konusunda ise Gmail'in; üye sayısı ile kapasite artış ivmesinin ters orantılı olacak şekilde yapılandırdığını düşünebiliriz. Zaten, Gmail de kapasiteyi sınırsıza taşıyacaktır.

    Aslında Email servisinde kapasiteden çok kullanıcıya verilen güvenin daha önemli olduğunu düşünüyorum. Bu noktada Gmail bitaz sıkıntılı gibi. Kullanıcların mail içeriklerinden hareketle yapılandırılan reklam stratejileri insana takip edildiğini yeterince hissettiriyor sanki.

Yorum Gönder