Herkese Merhabalar,
Genellikle web dünyasındaki güncel gelişmeleri ve yorumlarımı paylaştığım bloğumda bu seferde alt başlıklar halinde, internetin geleceği (Web.30) adına paylaşımlarda bulunmak istiyorum müsadenizle.
Web2.0' ı Anlayabildik mi ?
Çok fazla değil, az biraz interneti ve yeni nesil girişimleri takip ediyorsanız Web2.0 kavramını (yeterince) duymuş ve ne olduğunu az çok idrak etmişsinizdir.
Peki hiç düşündünüz mü web2.0 ile birlikte internet nereye doğru ve nasıl şekillenecek? Nasıl bir web3.0 bekliyor bizi ve ne kadar uzak bize? Yoksa Web2.0 gibi ansızın içinde mi bulacağız kendimizi?
Aslında daha web2.0 ı kavramaya çalışırken buda nesi, şimdi nereden çıktı bu web3.0 dediğinizi duyar gibiyim. Ancak teknolojinin yansıması olan internetin kaçınılmaz özelliği sürekli yenilenmek. Bize de bu yenilenmeyi takip etmek ve olabildiğince hayatımıza yansıtmak düşüyor sanırım.
Web3.0 da Ne ?
Kendimizi psikolojik olarak web3.0 a biraz hazırladıysak şimdi gelin nasıl bir web in bizi beklediğine değinelim. Yazının başlığında belirttiğim Semantik Web, Web3.0 ın diğer adı.
"Semantik Web" anlam olarak "anlamsal internet" karşılığına geliyor türkçemizde. Yani internetteki içeriğin sadece harf ve kelime guruplarından ibaret olmadığı, bu kelime guruplarının sahip olduğu anlamın ve profilllerimizin de ( web de paylaştığımız bütün bilgilerimiz profilimizin ta kendisidir ) değer kazandığı bir web web3.0. Dilerseniz genel bir örnekle bunu daha da somutlaştıralım. Herhangi bir arama motorunu kullanarak bir arama yaptınız. Karşınıza çıkan sonuçlar tamamen içerik odaklı sonuçlardır. Yazdığınız kelimleri içeren siteler popülaritesine göre sırayla dökülür önünüzde. İşte Semantik Web'in farkı burada karşımıza çıkacak. Yaptığımız arama sonuçları içerik odaklı değil, anlam ve profil odaklı olacak. Yani yazdığımız kelimelerin anlamını gerçek manada içeren ve web3.0 için oluşacak olan profilimize en uygun sonuçlar çıkacak karşımıza artık. İşte tam bu noktayı yapay zekanın web'e, internet teknolojilerine dahil olduğu bir nokta olarak ta gösterebiliriz. Yapay Zeka üzerine kurulu web siteleri profilimize göre özelleşecek ve bizi tanıdığı ölçüde bizim içeriğimizi bize sunacak. Arama motoru için verdiğim örnek bu oluşumun sadece bir parçası.
Yeri gelmişken sevgili Hasan Özgan'ın konuyla ilgili güzel bir çalışmasının meyvesi olan bu değerli yazısını da okumanızı tavsiye ediyorum.
Peki Neden Yapay Zekaya İhtiyaç Var ?
Web3.0 gelişiminde en önemli faktörler devasa büyüklükteki içerikler ve on milyonlarca profiller olacak. Dolayısı bu devasa data katmanlarını karşılaştırmak, yorumlamak, ilişkileri yakalamak ve değişimleri öğrenerek güncel kalmak web3.0'ın temeli ve bu da ancak yapay zeka ile mümkün. Yani içeriğini sürekli güncel tutan, gelen kullanıcılarının profillerini öğrenen ve buna göre kendini size sunan dinamik sitelerden bahsediyorum. Burada içeriği kullanıcılarınn oluşturduğu web'den (Web.20), kendini oluşturan, yenileyen ve güncelleyen kullanıcı odaklı web'e doğru bir yönelmeyi rahatlıkla sezebilirsiniz.
Web2.0'dan Web3.0'a Geçiş
Peki nasıl olacakta bu yöneliş gerçekleşecek. Günümüzde webde bulunan içerik web3.0 için aslında çok yetersiz bir içerik. Devede kulak olarak betimlesek sanırım abartmış olmayız. Hergün yeni yeni web2.0 siteleri türeyerek bu bilgi açığını kapatmak adına misyon üstleniyor aslında. Yani kullanıcılar olarak bizler web3.0 için harıl harıl içerik giriyoruz da diyebiliriz neredeyse. Bu biraz insanın internet kullanımını sorgulamasına neden olabilir ancak kaçınılmaz olan bir gerçek. Özetle web2.0 günümüzde her ne kadar amaç ise aynı zamanda web3.0 için bir araç. Dolayısı ile web3.0 için gerekli profillerimizi ve içeriği web2.0 üretecek. Geriye de, yapay zekanın gelişmesi ve web ile bütünleşmesi kalıyor.
Web3.0 İçin Web Devleri Neler Yapıyor ?
Günümüzün devleri olan Google, Yahoo ve ülkemizden Nokta gibi devler ise gerekli içeriğe sahip olma adına cömert davranarak durmadan satın alımlar yapıyorlar. Google' ın Youtube ve FeedBurner'ı satın alması, Yahoo'nun Mybloglog ve benzeri satın alımları, Nokta'nın Blogcu satın alımı bu girişimlerin popüleriteleri ve getirileri kadar sahip oldukları içerikleri içindir aynı zamanda. Web3.0 için gerekli bilgiyi elinde en çok bulunduran devler gelecekte avantajlı olacaklarının çok iyi bilincindeler. Sadece satın alım değil aynı zamanda ar-ge ile yapay zeka alanına da yatırım yaptıkları kulağımıza gelen diğer haberlerden.
Sematik Web'in Öncülerinden: Hakia
Hakia, ( eğer duymadı iseniz ) Semantik Web in habercilerinden, öncülerinden bir arama motoru. Yukarıdaki bahsettğimiz web3.0 arama motoru örneğine günümüzün belkide en yakın arama motoru. Yaptığınız aramalarda içerik bazlı değil anlam bazlı aramalar yapabiliyorsunuz. Gerçekten ciddi yatırımlar ile bu güne gelen Hakia'nın Web3.0 a geçiş aşamasındaki kazanacağım önemi ve popüleriteyi inanın tahmin etmek çokta zor değil. Dilerim anasayfa da bahsettikleri Türkiye sürümüde bir an önca yayına başlar, başlar da azda olsa semantik arama tecrübesini dilimizde de tatmaya başlarız.
Sonuç
Web3.0 ile birlikte çok daha dinamik, inanılmaz bir içeriğie sahip ve pazarlama odaklı bir web bizleri bekliyor. Aslında yazımın başlığında kullandığım "Ne kadar sempatik" kelimesi de bu yüzden. Her ortamda tanınmak ve direk bize odaklı bir web le haşır eşir olmak ne kadar huzur verecek bize merakla bekliyorum. Eğer Gmail kulllanırken mailinizin içeriği ile örtüşen hemen sağdaki Adsense reklamlarından sıkılanlardansanız, web3.0 adına sizi zor bir geçiş evresi bekliyor diyebiliriz, Ne dersiniz?
Tekrar paylaşmak üzere,
Sevgi ve Saygılarımla.
Semantik Web Ne Kadar Sempatik Olacak?
Yazar : İdris Cin Tarih : Pazartesi, Mayıs 28, 2007 | 4 Fikir PaylaşımıKategori(ler) : Makale , Web 2.0 , Web Analiz
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Bence google bunun altyapısını hazırlıyor olabilir.Çünkü internetei ele geçirdi ve çoğu şeyimizi onunla yapıyoruz.Aramamız, bloglarımız, web sitelerimiz,site istatistikleri,maillerimiz...
bunlar göz önüne alındığında google bunun altyapısını hazırlıyor gibi geliyor bana.Böyle bir yapay zeka geliştirebilirse google mesela blogger hesabınız var blogum için kaynak arıyorum gibi bir seçenekle aramalarımızı sitemiz içeriğine göre sıralayabiliriz.Ya da maillerde de aynı şey geçerli.Bir de Google Base diye bir şey var o zaten google'a bizim hakkımızdaki bütün bilgileri verebilir.Az daha unutuyordum en güçlü silahlarından BİRİ youtube var bu da kullanılabilir.
Diğer bir örnek vermek gerekirse bir Türk kaynaklı arama motoru hakia.com bu mantıkla çalışıyor.Yoksa tüm dünyayı etkileyecek web 3.0 akımını Türkler mi başlatacak =)
____________________________________
milliyetcigencler.blogspot.com
Merhabalar,
yMcher; Google gibi bir çok internet devi bu söylediklerimize sahip olmak için elbette çalışıyorlar. İçerik ve profiller zaten bir şekilde oluşuyor, önemli olan bu verileri ve profilleri yorumlayacak akıllı servislere sahip olmak. Hakia da bu yönde ilerliyor diyebiliriz. Neden olmasın?
Sevgi ve Saygılarımla.
şeye bezedi bu duruma göre şerbetmi deniyordu.yani önümüze internette ne içerik arıyorsak o reklamı verecekler bide .şöyle bir örnek vereyim mesela her gün eve gittiğinizde biri sizi takip ediyor hangi mağzaya girniğinizi ne aldığınızı hangi lokantada yemek yediğinizi ne kadar harcadığızı takip ediyor ne kadar hoşuza giderdi sizce.web 3.0 mantığını hiç sevmedi sadece profilim odaklı arama yapabilecem yada onların bana belirlediği içeriğe ulaşabileceğim.
www.pratikturk.com web3.0 yolunda yeni bir adım