Blograzzi'de İç Savaş Çıkmış Ama Telaşa Gerek Yok ki!

Yazar : İdris Cin Tarih : Pazartesi, Temmuz 09, 2007 | 8 Fikir Paylaşımı
Kategori(ler) :

Herkese Merhabalar,

Bildiğiniz gibi yaklaşık 5 hafta önce Blograzzi'yi ilk olarak bu yazı ile bloğumdan duyurmuştum sizlere.

Beta sürecini çok olumlu bir şekilde yaşayan ve artık beta da sona yaklaşıldığını tahmin ettiğim Blograzzi de ki blog sayısı 5 hafta öncesine göre katlanarak 1644'e ulaşmış durumda. Yine 5 hafta öncesine göre yeni işlevler de biz blog sahiplerinin kullanımına açıldı.

Fazla uzatmadan asıl konumuza dönelim isterseniz. Blograzzi deki bu ivmeli içerik artışı, bir iç savaş olarak nitelendirilen ufak bir çatışmaya dönüştü son günlerde. Bu çatışmaları desteklemediğim için link vermiyorum ilgili blograzzi yorumlarına ve ilgili blog yazılarına.

Tartışma konusu; Blograzzi de kayıtlı bütün bloglara oy veren ve herbirini favorilerine ekleyip yorum yazan bir blog yazarımızın diğer kullanıcı(lar) tarafından tepki ve destek alması. Tepkinin nedeni ise her blog için yapılan bu işlemlerin bloglara puan kazandırması ve puanları gerçekten hakeden blogların bu yüzden sıralamalarda geriye düşmesi olarak belirtiliyor.

Peki neden bu tartışmaları desteklemiyorum ve neden telaşa gerek yok?

Gelin olaya istatiktiksel yaklaşalım ve güncel bir örnek verelim hemen. 22 Temmuz günü, seçimde, her partiye sadece bir oy vermek şartıyla seçime katılan parti sayısı kadar oy kullanma hakkımız olduğunu var sayalım. Yani 21 oy kullanabiliyorsunuz ama her partiye sadece bir tane. İsterseniz hiç oy kullanmayabilirsiniz de, isterseniz 5 tane de kullanabilirsiniz. Şimdi size soruyorum; bu 21 oy hakkınızı her partiye eşit kullanırsanız hiç oy kullanmayan bir seçmenden ne farkınız kalıyor? Tabi ki ikisinde de oy oranlarına oy sayılarına göre sıralamaya aynı derecede etki ediyorsunuz, sıralama değişmiyor yani. ( Bu arada kararsızlıklar yaşadığımız ülkede böle bir sisteme mi geçilse acaba ? 2-3 partiye oy verirdik en azından sindire sindire :). )

İşte Blograzzi deki tartışma oluşturan konuda aynen böyle. Yani siz bir blog sahibi olarak her blog için aynı işlemleri yaparsanız, belli bir oranı sayıyı geçtikten sonra, tüm blog sayısına yaklaştığınız da oranda blog sıralamasındaki etkinizi yitiriyorsunuz. Bu durumun kulanıcıya kazandırdığı şey sistemde daha fazla sosyal etkileşimden başka birşey değildir.

Sonuç olarak; hem olaya sebep olan blog yazarımızın, hem de buna tepki gösteren diğer yazarlarımızın telaşa düşmesine sebep yok ortada. Çünkü bu tip oylama ya da favorilerime eklemeler ile gerçekten bu puanları hakeden blogların sırasında bir değişme olmuyor neredeyse.
Bu konuyla ilgili görüşüme Blograzzi'nin kurucusu olan ve sistem algoritmasına hepimizden daha hakim olan sevili Arda Kutsal da katılacaktır diye umuyorum. Aksi halde de görüşlerini bekliyorum kendisinden.

Siz ne dersiniz, bu tartışmayı bu kadar büyütmeye gerek var mı(ydı)?

Bir sonraki yazımda tekrar görüşene dek yüzünüzden gülümsemeyi eksik etmeyin.

Tekrar paylaşmak üzere,

Sevgi ve Saygılarımla.


GÜNCELLEME :
Yazıya yorum yazan sevgili Semazen tarafından uyarılmam sonucu farettiğim kavram karmaşasını gidermek için yazımda güncelleme yaptım. Güncelleme ile karmaşaya neden olan ifadelerin üstü çizilmiş uygun olan sözcükler kullanılmıştır.

Uyarısı için Semazen'e teşekkür ediyor ve dikkatimden kaçan bu kavram karmaşasından ötürü siz değerli okurlarımdan özür diliyorum.

Konuyla ilgili duruma daha kolay açıklık getirilmesi bakımından da sevgili Arda Kutsal Blograzzi bloğunda istatistikleri bizimle paylaşmış.

Ayrıca konunun daha fazla uzamaması için yazdığım bu yazı konuyu daha da uzattı sanırım. Bunun için de ayrıca szilerden ve ilgili herkesten özür diliyorum.

Sevgi ve Saygılarımla.

8 Fikir Paylaşımı

  1. Adsız 10 Temmuz 2007 01:43  

    Ellerinize sağlık İdris bey. Blog olayı kimsenin tekelinde değil, ben herkese oy verir desteklerim sonuçta insanlar emek veriyor.elbetteki abuk subu içerikli sitelere değil tabii ki. Ancak beni kendilerine malzeme ederek yükselmeye çalışanlara karşıyım.Sonuçta ispatım sitem. Buda bana geln bir yorum sizinlede paylaşmak istedim""Bence ortada dik bir ivme ile yükselen ve halen de yükselmeye devam eden bir başarı öyküsü var. Başarı öyküsü dememin sebebi kendisini yakından takip etmem ve bir pazarlama dersi gibi istatistiksel olarak takip etmemeden kaynaklanıyor. Sonuçta 2003 den beri blog yazıyorum ve bu işin marketing kısmında çok kötü olduğumu söyleyebilirim. Alexa‘dan bakarsanız EdaSuner adresi 22 Mart 2007 tarihinde alınmış.Daha 4 ay bile olmamış ve bukadar zamanda:Alexa da 3,297,876′den bugün 384,853′e yükselmiş.Google pagerank 4 olmuş. Blograzzi diye bir sistem kurulmuş ve toplara yerleşmiş.2 kere televizyonda çıkmış.Bunların hepsi sadece favorites e eklenerek olmaz arkadaşlar. Bunlar azmin meyveleri.Abartıyorum diye düşünebilirsiniz ama kendisi ile ilk defa Cumartesi günkü blog yazarları toplantısında karşı karşıya geldik. O zaman inandım günde 30-40 yere yazı yazan yorumlara tek tek cevap veren biri ancak Eda gibi biri olmalıydı.

    O yüzden bence herkes işine baksın ve ders almaya çalışalım.
    Saygılar ve sevgilerle." denmiş sanırım bunu okuyan herkes benim alın terimle emeğimle bir yerlere geldiğimi anlamıştır."daha fazla söze gerek yok.Ancak siz olayı çok güzel bir şekilde yansıtmışsınız sonuçta az kaldı oy sistemi kalkınca moderatörlük başlatınca Arda bakalım o zaman neler olacak.Sevgiler iyi geceler.

    Eda Suner
    www.edasuner.com

  2. İdris Cin 10 Temmuz 2007 11:43  

    Eda Hanım Merhaba,

    Hızınıza hayret etmemek mümkün değil. Eğer bir blog yazarı ve okuru olarak çalışmalarınıza zaman ayırabiliyor ve bunun meyveleri olarakta etkileşim noktasında büyük ölçüde geri dönüşler alıyorsanız bunda yadırganacak bir durum olmamalı zaten.

    Ayrıca bu konunun rahatsızlık oluşturduğu gibi blograzzide bir boyutu olmadığını da yazımda istatiksel yaklaşımım ile paylaştım sizlerle.

    Sanırım çokta açık noklalar kalmad konu ile ilgili.

    Sevgi ve Saygılarımla.

  3. bakiyyebemolu 10 Temmuz 2007 18:40  

    Eda Hanım ne kadar zamandır, ne gibi büyük(!) işlere imza attığınızı söylemektense önce bence Türkçe yazmayı öğrenin.

  4. Semazem 10 Temmuz 2007 20:32  

    İstatistik bilginiz endişe veriyor İdris Beyciğim :)

    Herkese eşit oy dağıttığınızda, toplam oy oranını arttırdığınız için oy yüzdesi az olanların lehine, çok olanların ise aleyhine değişir.

    Hemen basit hesaplama.

    Toplam 21 aday ve 100 oy var.
    Sizin oy sayınız 1 ve Oran 0.01.
    Benimki 10 ve oranım 0.1
    Sizin 10 katınız

    Bir üye gelip herkese 1 oy verdi. Oy sayısı 121 oldu.
    Sizinki 2. Oranınız ne oldu 0.0165.
    Benimki 11, oran 0.09 (Sadece 1 kişi bile seçimlerde meclise girmemi engelledi gördünüz mü ?)
    Sizin 5.5 katınız

    10 kişi gelip herkese eşit oy verdi. Oy sayısı oldu 310.
    Sizinki 11. Oran ne oldu 0.035
    Benimki 20. Oranım 0.06
    Sizinkinin 1.8 katı.

    Eee ? Hani değişmiyordu.
    ;)

  5. İdris Cin 10 Temmuz 2007 23:14  

    Sevgili Semazem,

    Öncelikle uyarı niteliğindeki bu yorumun için çok teşekkür ediyorum.

    Sanırım benden kaynaklanan "yeterince ifade edemeyiş ya da yanlış ifade ediş" ten ötürü sistemdeki blog puanlarının oranlarına ve sıralamalarına olan etkileri, kavram olarak karıştı biraz.

    Yorumunda belirttiğin gibi toplu yorum sayısı arttıkça blog puanlarının oranları değişiyor ve birbirine yaklaşıyor, ancak bu durumun sıralamayı değiştirmediğini gözardı etmeyelim.

    Örnek olarak hazırladığım bu sayfaya da göz atabiliriz sanırım: http://www.idriscin.net/blograzzi_icsavas.aspx

    Yazımdaki kavram karmaşasını da en kısa zaman da gideriyor olacağım.

    Yorumun için tekrar teşekkürler...

    Sevgi ve saygılarımla.

  6. iso 11 Temmuz 2007 16:06  

    Durumu istatiki verilerle ele almanız gayet güzel olmus.
    Aslında bu tür problemlerin(ortamı gereksiz yere geren) sebebi blog hizmeti veren servislerin kullandıkları algoritmanın bilinmemesi.
    Arda Beyde durumu gayet net bi şekilde acıklamıs

    Tesekkürler diğer yazınızı merakla bekliyoruz

  7. Adsız 18 Temmuz 2007 14:31  

    Öncelikle belirteyim ki hesabınız yanlış. Her bir üye aynı işlemi yapıyor olsa farksızlık çıkar ve sadece rakamlar büyür. Bu açıdan baktığımızda doğru. Ama bu açığı gören bir kaç kurnaz bunu yaptığında sivrilir gider.
    Eda Hanım azmin meyveleri olarak nitelendirmiş başarısını! Evet sonuçta yüzlerce blogu favorilerinize eklemek bir azim işi. Bir açık yakalamak ve bu açıktan faydalanmak ne kadar etik. Varsayalım ki Eda hanımın sitesinin içeriğine benzeyen bir site var. Çok üst sıralarda yer alıyor. Ve bu sitenin yorum kısmı onaysız bir şekilde yorum bırakılabiliyor. Bu siteye girip bende daha güzel haberler va benim siteye gelin diye link bıraksa eda hanım yine bu bir başarı mı olacak. Yada sitenin çökertilebilmesi için bir açık bulsa ve siteyi çalışmaz hale getirse yine başarı mı olacak bu. Blograzzi'deki olayda buna benzer ......
    üf sıkıldım yazarken. Ne kadar gereksiz bir konuyla ilgili kafa patlatıyorum!

    Eda hanımın cicimli canımlı yorumlarıyla favorilerine eklediği site sahiplerinin üstünden nasıl bir rant elde ettiğini çirkin laflarıyla www.bencedesence.com sitesinde yaptığı yorumlarda ap açık ortada.

  8. İdris Cin 20 Temmuz 2007 22:35  

    Merhabalar,

    Konunun halen (daha da şiddetlenerek) tartışılıyor olmasına hayretle baka kaldım.

    Konu hakkaten ilginç boyutlar kazanmış, umarım sonu iyi biter.

    Sevgi ve Saygılarımla.

Yorum Gönder