Herkese Merhabalar,

Yaklaşık 2 ay önce Blograzzi’nin yayın hayatına (beta) başlayışını sizlerle ilk olarak paylaşma fırsatı bulmuştum. Tabi, Blograzzi’nin o günlerde henüz “beta test” aşamasında olduğunu idrak edemediğim için (heyecandan olsa gerek) bu paylaşımda bulunmuş ve sevgili Arda Kutsal’ın cümleleriyle “Evet kendisi Blograzziyi betaya alındığı anda keşfeden, tüm blogosferin haberdar olmasını sağlayan sonra da sunucularımızın yıpranmasına sebep olan blogdur. :)” şeklinde nitelendirilmiştim.
Yeni yüzünün demosunu test etme fırsatını bulduğum Blograzzi bu gün itibariyle yenilenerek yeni yüzüne ve yeni “Blograzzi Algoritması”na kavuştu. Bu haberi gönül rahatlığıyla veriyorum, çünkü artık Blograzzi test aşamasında değil, hatta hakkında ( bloğum da dahil olmak üzere ( 1, 2 ) ) bir çok blog da çeşitli konularda ahkam bile kesildi.

Yazı başlığımda da belirttiğim gibi bu yeni tasarım ile Blograzzi kendi kimliğini tam olarak bulmuş diyebilirim. Yeşil ağırlıklı tasarım yerini beyaz ve rengârenk albenili bir tasarıma bırakmış. Bu başarılı tasarım için Cleo Graphics’in de hakkını vermek gerekiyor tabi.

Bir diğer önemli ve göze çarpan değişim de geçtiğimiz günlerde oldukça gündeme gelen ve tartışılan puanlama algoritmasında olmuş. Yeni Algoritma da gözlemlediğim kadarıyla kullanıcıya yapılan yorum sayılarının, verilen oyların ve favorilere eklenme sayılarının oluşturulan puana olan etkileri oransal olarak azaltılmış. Tabi yorumlara katılıyorum, katılmıyorum ve şikayet etmek istiyorum işlevlerinin de kullanıcı/blog profilleri açısından ve puanlamaya olan etkileri açısından daha değer kazandığını düşünüyorum. Tahmin ettiğim bu değişiklikler spam olarak nitelendirebileceğimiz kullanıcılar ve bloglar için güzel bir önlem olacaktır. Zaten önceki versiyon ile yeni versiyon arasında belli başlı kullanıcılarda bu değişim kendini iyice hissettirmiş ve bu kullanıcıların puanları 4,5 puan kadar azalmış ve dolayısıyla da sıralama da bir hayli gerilemişler. Spam görüntüsünden uzak bloglarda ise bu değişim gözlemlediğim kadarıyla puansal olarak eksi yönde ortalama 1,5 ( +1,-1 ) puan olmuş. Bu da gayet normal bir durum. Algoritmadaki bu değişikliğin spam blog ve spam kullanıcılara önlem almak adına yeterli olup olmayacağını birlikte göreceğiz, ancak ben kesinlikle olumlu bir etki oluşturacağı kanaatindeyim.

Yeni gelen özelliklerden birisi “Günün Blogu”. Bu özellik sayesinde paylaşımı hak eden bloglar Blograzzi den daha fazla trafik çekebilecektir düşüncesindeyim. Hangi kriterlere uygun olan blogların burada gösterileceği bilgisine ilerleyen günlerde daha sağlıklı bir şekilde ulaşabileceğiz sanırım. Beklentim bu sayede çok güzel ve dolu dolu bloglar keşfediyor olacağız yönünde.

Gözüme çarpan diğer yeniliklere değinecek olursak;
- Genel tasarımdaki bazı öğelerin yerleri değiştirilmiş,
- Blog detay sayfalarındaki blog istatistikleri başarıyla ayrıştırılmış,
- Blog yorumunu şikayet edebilme özelliği eklenmiş,
- Mesajlaşma da Kullanıcılara blok koyma özelliği getirilmiş.

Bu yeni haliyle gerçekten başarılı buldum Blograzzi’yi. Blograzzi ülkemizdeki blog dünyasının etkileşimine ve ulaşılabilirliğine oldukça büyük katkıları olan bir girişim olacak gibi görünüyor.

Kendi kimliğini bulmuş Blograzzi’ye bu yeni tasarımı ve özellikleri ile daha da başarılar diliyorum.

Bir sonraki yazımda tekrar görüşene dek yüzünüzden gülümsemeyi eksik etmeyin.

Tekrar paylaşmak üzere,

Sevgi ve Saygılarımla.

Fikrinizi Paylaşın! :)

Yorum Gönder