Herkese Merhabalar,

Uzun bir tatil sonrası yine karşınızdayım ve tatil sonrası ilk konuğum son zamanların en çok konuşulan web uygulaması Facebook.

Yazı başlığım size biraz abartılı gelmiş olabilir ancak, Facebook u incelediyseniz bana hak vereceğinizi düşünüyorum. İncelemediyseniz de "Halen ne duruyorsunuz?!" demekten alıkoyamıyorum kendimi.

Yeni yeni ayrıntılı inceleme fırsatı bulduğum Facebook tam bir "deniz derya", evet kendisi bir sosyal ağ ancak bildiğimiz ve alışılagelen sosyal ağ ( social network ) uygulamalarına göre çok daha zengin, çok daha işlevsel ve kullanıcı dostu.

İşte Facebook ta dikkatimi çeken en önemli noktalar;

» Sade, göz yormayan ve kullanıcı dostu bir tasarıma sahip diyebilirim. Profilinizde bir karmaşa, bir göz yoruculuk söz konusu ise bundan kendinizi sorumlu tutmalısınız, çünkü varsayılan profil yapısı oldukça sade ve yerli yerinde dşünülmüş, bu yapıyı zenginleştirmek, karmaşıklaştırmak sizin elinizde.

» Uygulama tarafında ise kendine özgü ve zenginleştirilebilir bir yapı mevcut. Arkadaşlarınızı ve tanıdığını kişileri kolayca bulabiliyor ve arkadaş listesine kolayca ekleyebiliyorsunuz. Zenginleştirilebilir yapıdan kastım ise; Facebook u farklı ve çekici kılan en önemli tarafı, yani uygulamaları ( application ). Sisteme webmasterlar/developerlar tarafından geliştirilip eklenen uygulamaların sayısı oldukça fazla (şuan için 4500) ve kullanıcı olarak her an yeni bir uygulama keşfedebilirsiniz. İşte buda sizi Facebook u sürekli kurcalamaya itiyor.

» Proje şuan için tek dilli (İngilice), ancak buna rağmen dünya genelinde 40 milyon üyeye sahip. Alexa verilerine göre ABD, Kanada ve İngiltere en çok ilgi gösteren ülkeler. Ayrıca bu verilerdeki grafiklere bakmanızı ve istikrarlı yükselişi görmenizi ayrıca istiyorum. Çoklu dil desteği konusunda bir bilgiye ulaşamadım ancak yol haritasında yapılacaklar arasında olduğundan hiç kuşkum yok. Çoklu dil desteği sayesinde bir Facebook çılgınlığına şahit olabiliriz. Bu konudaki dil seçimlerinde ülke istatistikleri de etkili olacaktır ancak umarım Türkçe desteği de gelir.

» Dikkat çekmek istediğim bir başka özellikte Facebook'un tepeden inme değil, küllerinden doğan bir web projesi olması. Bu yazıyı okuyunca ne demek istediğimi çok daha iyi anlayacaksınız.

» Web 3.0' ın temellerinin atıldığı günümüzde ( Web 2.0 döneminde ) Facebook bu yönüyle de başarılı bir uygulama. Çünkü Web 3.0 için gerekli olan profiller, profil ilişkileri, profil igileri ve yönelimleri gibi pek çok ilişkili veri birikiyor Facebook ta. Bir sonraki maddede değineceğim değer konusunu sadece popülarite açısından değil birde bu yönüyle de değerlendirmek gerekiyor sanırım.

» Facebook hakkında en çok konuşulan konulardan biriside değeri. Çeşitli haberler ( Webrazzi, TechCrunch, ReadWriteWeb, BBCTurkish ) vasıtasıyla 10-15 Milyar $ gibi bir rakamdam söz ediliyor. Microsfot, Google ve Yahoo gibi devlerin de yakın markaja aldığı Facebook bakalım ne kadar daha direnebilecek. Yakın zamanda YouTube satın alma haberinden çok daha etkili bir satın alma haberi tüm dünyayı bekliyor diyebiliriz.

Bu kadar yazıdan sonra Facebook u hayatımıza sokan genç girişimci Mark Zuckerberg ten bahsetmemek olmazdı sanırım.

Mark'ın 19 yaşında üniversite içi iletişim için yazdığı ve yaklaşık 4 yıl aradan sonra bu gün 40 milyon üyeye ulaşan sosyal ağ projesi Facebook gerçekten bir başarı hikayesi. Hazır yazılmışı varken bilgileri buraya taşımak yerine sizi daha detaylı bir yazıya davet ediyorum; Newsweek, Facebook'u kapak yaptı.

Bu yazıda dikkat çekmek istediğim bir noktayı da belirtmeden geçmek istemiyorum. Proje daha ilk yılında yatırımcı Peter Thiel tarafından 500 bin dolar gibi bir rakam ile desteklenmiş. Bugün ise Peter Thiel hiç pişman olmasa gerek. Bunu belirtmemin sebebi ülkemizde maddi destek göremediği için başarıya ulaşamayan bir sürü proje bulunması. Sadece bilişim seköründe değil tüm sektörlerde Peter Thiel gibi cesur risk yatırımcılarına ihtiyacımız var.

Facebook un yakaladığı bu popülariteden sonra ülkemizde de yeni sosyal ağ girişimleri olacaktır elbette. Ancak ben bundan çok kendini işlevsellik bakımından zenginleştirip farklılaşabilen halihazırda ki uygulamaların satın alımlarına tanık olacağımızı düşünüyorum. Tabi sıfırdan gelerek farkılığını ve zenginliğini ortaya koyabilen yeni girişimlerde başarıyı yakalayacaktır elbet. Tabi yukarıda bahsetiğim gibi başarı için cesur risk yatırımcılarına da büyük görevler düşüyor.

Daha detaylı incelemek ve "facebook trenini kaçırmamak" için Facebook sizleri bekliyor.

Her yönüyle bu projeden hepimizin öğreneceği çok şeyler var.

Bir sonraki yazımda tekrar görüşene dek yüzünüzden gülümsemeyi eksik etmeyin.

Paylaşmak üzere,

Sevgi ve Saygılarımla.

9 Fikir Paylaşımı

  1. Adsız 27 Eylül 2007 02:38  

    Blog sayesinde tanıştığım ve Facebookdan da arkadaşım olan İdris'cim güzel tanıtmışsın ellerine sağlık.

  2. Harun PEKŞEN 30 Eylül 2007 19:40  

    Ben de bir kaç eklemede bulunmak istiyorum. Altyapı olarak 40 milyon kişinin üye olduğu anlık aktif kullanıcı sayısının ortalama 600.000 olduğu kısmen komplex sayılabilecek bir uygulama için gerçekten çok performanslı çalışıyor. Bence bunun da ötesinde facebook un en sevdiğim tarafı kimsenin kendisini kasmaması. İnternet ortamında tüm bilgilerin çekinmeden verilmesi, belki nerden tanıdığı tam hatırlanmasa bile arkadaş isteğinin kabul edilmesi ve herkesin olduğu gibi davranması. Bence facebook u diğer sosyal ağlardan farklı kılan ve başarıya ulaştıran şey bu.

    Kolay gelsin.

  3. İdris Cin 30 Eylül 2007 23:56  

    Merhabalar,

    @Eda Hanım yorumunuz için teşekkürler, beğenmenize sevindim.

    @Harun Bey, dikkat çektiğiniz konuya kesinlikle katılıyorum, ayrıca buna ilave olarak bizim tarafımızdan oluşturulan türkçe içeriğin (henüz) kirlenmemesi de çekici bir unsur. Umarım ilerleyen süreçte türkçe içerik kirlenip iticilik kazanmaz. Değerli görüşleriniz için çok teşekkürler.

    Sevgi ve Saygılarımla.

  4. Adsız 11 Kasım 2007 22:38  

    Adam daha 20 yaşında ya var ya yok biz türklerden de çıkmazmı böyle bişey

  5. İdris Cin 11 Kasım 2007 22:46  

    Merhaba Sefa Bey,

    Konu ile ilgili sevgili Arda Kutsal'ın yazısını ( http://ardakutsal.blogspot.com/2007/07/global-proje-retmek-gerekiyor.html ) ve yazıya yapılan yorumları okumanız size neden bu tip projeler üretemediğimizin ipuçlarını verecektir.

    Sevgi ve Saygılarımla.

  6. Adsız 27 Kasım 2007 22:22  

    bence facebook dilinin ingilizce olması cok iyi olmuş.Ben şahsen başka bir dil özellikle de türkçe (kesinlikle türkçe'ye karşı oldugum icin degil,kalitenin düsecegi icin karsiyim) olmasına karsiyim. facebook icin bazi turkce eklentiler ciktigini uydum.umarim sitenin kendisi boyle bir uygulamayı baslatmaz.ayrica bu guzel ve aciklayici yazi icin tesekkurler idris...

  7. İdris Cin 27 Aralık 2007 12:21  

    Yorum ve değerlendirme için teşekkürler Gürsu Bey,

    Cevabım biraz geç olsa da geçen 1 ay sonrasında görüşünüzde biraz daha haklı çıktınız. Ancak internet kullanım külütürümüzün gelişmesi için ben bu tarz uygulamaları faydalı görüyorum.

    Görüşleriniz için teşekkürler...

  8. Adsız 11 Ocak 2008 16:05  

    Benim facebooktaki sayfam kapandı nasıl açtırabilirm acaba ya da neden kapattılar?Bilgisi olan var mı

  9. konteyner 18 Mayıs 2009 14:36  

    facebook gerçekten çok iyi bir proje oldu insanlar için çok yararlı olsada benim bazı beyenmediğim yerleri var tabi o kadar önemli değil, umarım buna benzer gençlerimizden daha da iyi projeler görebiliriz.

Yorum Gönder