Herkese Merhabalar,

Bu seferki web girişimi konuğumuz; "Türkiye'nin Haber, Yorum ve Paylaşım Platformu" sloganıyla, yaklaşık 1 ay önce (beta test) yayın hayatına başlayan ve 2 hafta önce de lansmanı yapılan Corbaa.Com
2007 Haziran ayında, Webrazzi sayesinde daha da yakından tanıdığımız, ülkemizin belkide en köklü sosyal ağı olan Zurna.Com'un sahibi OutCubator şirketinin Türkiye ayağı olan OutCubator Türkiye'nin yeni bir girişimi aslında Corbaa.Com. Kısacası girişimin arkasında sevgili Onur Günday ve Ümit Apak'ın isimleri yer alıyor da diyebiliriz.




Corbaa.Com hakkındaki fikirlerimi özetle belirticem çünkü, hakkımızda sayfasındaki içeriğin üzerine yorum yapmak sanırım abes olur, çünkü herşey burada anlatılmış zaten. Sayfada mutlaka izlemenizi tavisye ettiğim bir video bulunmakta. İçeriği ise buraya aynen taşıyorum;

"Çorbaa, geleneksel gazetelerin aksine, gündemi kullanıcılarının oluşturduğu Internet bazlı bir paylaşım platformudur. Internet ortamının medya zenginliği ile demokratik gündem oluşturulması ile bir çorba oluşturulur. Çorbacılar beğendikleri veya kendi yazdıkları haberleri, akıllarına takılan soruları, beğendikleri videoları, müzikleri Corbaa'ya atarlar ve başkalarının yorumlarını, eklemelerini izlerler, imece usulü pişirdikleri Corbaa'yı beraber okurlar, tüketirler."

Bu arada "Eee, zaten Zurna Çorba vardı, o ne olacak peki?" gibi bir soru aklınıza geldi ise, Zurna hesabıma düşen bir mesajın içeriği beni olduğu gibi sizi de aydınlatacaktır;

"Merhaba! Zurna bildiğiniz gibi eğlence ve arkadaşlık sitemiz. Bu sefer ciddi bir ürün yaratalım dedik. Üniversiteliler ve ötesi için, genel kültürlerini yarıştırabilecekleri, görüntüleriyle değil bilgileriyle popüler olabilecekleri kullanıcıların haber yarattığı özel bir haber sitesi yarattık. Zurna'daki Çorba bölümünü şimdilik kaldırmıyoruz, oraya eğlenceli şeyleri yazmaya devam edebilirsiniz, ama bu sefer, ciddi haberleri isterseniz gelip Çorbaa'ya yazabilirsiniz. İlginç, moda, fikirsel açıdan Türkiye'nin ve Türklerin gündemini belirleyen haberleri yazabileceğiniz bir site Çorbaa. Fikri olan, düşünerek yorum yazan, üretken herkese açık. Artık Haberleri biz yazıyoruz! Tek kaynaklı haberciliğe son! Çok kaynaklı habercilik başladı. Corbaa.com"

Aktardığım bu bilgiler ile Corbaa.Com hakkındaki gerekli bilgileri edindikten sonra gelelim benim tesbitime; en fazla dikkatimi çeken ve değer verdiğim nokta; içerik girerken tamamen özgür olmanız. Yani isterseniz yeni bir yazı gönderin istersenizde var olan bir yazıyı zenginleştirin, bunu yaparken yazı, resim ve video üçlüsünü rahatlıkla kullanabiliyorsunuz.

Örneğin, paylaşmaya değer gördüğünüz bir olayı ekliyorsunuz, başka bir üye olayla ilgili fotoğraf ekliyor, bir başkası da video. Kullanıcıyı tek düzelikten kurtaran ve örzür bırakan bir yapı en nihayetinde. Tabi burada şuna dikkat etmemiz gerekiyor; bu Corbaa biraz daha ciddi ve içeriğin kalitesine çok daha fazla önem veriyor.

( Güncelleme [ 04.09.2007 23:45 ] :

Gelen yorumlar bana tasarım ve içerik konusuna da değinmem gerektiğini hatırlattı.

Tasarım olarak iyileştirmeler muhakkak gerekiyor, örneğin ilk yorumda da belirtildiği gibi genişlik biraz daraltılarak yatay scroll un çıkması önlenebilir. İçerik girişlerinde kullanıcının tasarımı bozacak formatta (örn; çok geniş bir resim ) içerik girmesi biraz daha kontrol edilebilir.

İçerik olarak ise; bence içeriğin biraz daha zenginleşmesini beklememiz gerekiyor tam olarak yorum yapabilmek için. Tabi burada sizin katılımlarınız da çok önemli.

Eksik olarak gördüğünüz noktaları ve tavsiyelerinizi yorum olarak yazarsanız gerekli yerlere mesajınız ulaşacaktır diye tahmin ediyorum :).

)

Özgürlüğü sorguladığımız ve değerini daha iyi anladığımız bu günlerde Corbaa.Com sağladığı özgürlüklerle kısa sürede ilgi göreceğe benziyor, siz ne dersiniz?

Bir sonraki yazımda tekrar görüşene dek yüzünüzden gülümsemeyi eksik etmeyin.

Paylaşmak üzere,

Sevgi ve Saygılarımla.

5 Fikir Paylaşımı

  1. Adsız 4 Eylül 2007 04:52  

    ilk izlenim : ahhh birde cozunurluk olayini dusunup otomatik boyutlandirma yapsalar. be abicim herkes 1024*768 uzerimi kullaniyor internet aleminde....

  2. h k 4 Eylül 2007 10:04  

    corbaa'yı çorbaa diye değil de her taraf ingilizce isimlerle kaynadığı için "kurbaa/kurbağa" nın çarğıtılmış bi yazımı olarak algıladım yazınızı ilk okuduğumda logoyu görünca "haa" dedim. Yazıyla ilgili olmadı ama öyle işte:)

  3. İdris Cin 5 Eylül 2007 01:03  

    Merhabalar,

    Öncelikle değerli yorumlarınız görüşleriniz için teşekkür ediyorum. Yorumlarınızın ardından yazıma bir ekleme yaptım.

    @isimsiz: genişlik konusuna bende katılıyorum, daha standart bir genişlik tercih edilebilir.

    @Hüseyin: içeriğin oturması için sanırım biraz beklememiz gerekiyor sanırım, ne de olsa girişim daha 1 aylık.

    Sevgi ve Saygılarımla.

  4. Adsız 21 Ekim 2007 14:01  

    Corbaa.Com, Öncelikle Sizin de Bildiği Gibi Türkiyede ki Haberleri yorumlayarak paylaşmanızı sağlamak için kullanılan bir paylaşım sitesi.. Sitenin içeriği Outcubator'a Ait Olup Ümit Apak ve Honor Gunday'ın Çalışmasıyla geliştirilip Corbaa Sistemi kurulmuş olup zamanla sanal'ın popüler sitesi olması gerektiğini düşünüyoruz. aslında güzel ve popüler isimle kazancını sağlamaktadır... Outcubator'un Sağladığı Olanaklar çok hoş ve çok güzel tasarım altında.. Daha çok başarının elde edilebilceğini söyleyebiliriz.

  5. Adsız 28 Mayıs 2008 01:26  

    çok mantıklı ve güzel yorumlar tebrik ediyorum

Yorum Gönder