Merhabalar,
Son iki aydır hayatınızın bir parçası olan web uygulaması hangisi? diye bir soru yöneltilse tahmin ediyorum ki çok büyük çoğunluğumuzun cevabı Facebook olacaktır. Bunun nedenini de Daha İyisi Yapılana Kadar En İyisi Facebook ! isimli yazımda açıklamıştım dilim döndüğünce.
Şimdi gelin soruyu biraz değiştirelim ve Peki önümüzdeki iki ay boyunca sizce hangi uygulama hayatınızın bir parçası olacak? şeklinde soralım, bu soruya cevabınız ne olurdu?
Evet web dünyasında bu tür (geleceğe ilişkin) sorulara cevap vermek çok kolay değildir, keza bir hafta önce bu soru sorulmuş olsaydı; "Büyük bir ihtimalle bu uygulama yine facebook olurdu" cevabını vererirdim ben. Ancak bugün durum biraz farklı ve durumu farklı kılan da sosyal ağ dünyasındaki yeni gelişmeler.
İşte sosyal ağ dünyasındaki güncel gelişmeler;
» Önce MySpace 'in yeni Patformu duyuruldu; bu sayede MySpace, kısa zamanda en ciddi rakibi haline gelen Facebook ile arsındaki işlevsellik farklarını kapatmaya yönelik adımlarını atmış oldu. Gelecek yıl içerisinde MySpace deki profil sayısının 300 milyonu bulacağı söyleniyor. Bakalım bu hamleler ne kadar işe yarayacak, hep beraber gözlemleyeceğiz.
( Güncelleme-1 [ 01.11.2007 21:45 ] : MySpace Google'dan yana tavır alarak OpenSocial'a katılan sosyal ağlardan birisi olmuş durumda. İlgili haber yazısı burada. Böylece MySpace yarıştaki ana saflardan birisi olma özelliğini kaybediyor. Enregrasyonun detaylarını ilerleyen süreçte daha net öğreneceğiz, ancak net olan şu ki; bu entegrasyon ile Google elini çok daha fazla güçlendirmiş vaziyette. )
» MySpace tarafında bunlar olurken Facebook popülaritesini daha da artırdı. Yayına alınan uygulama (application) sayısı 5000'i geçti ve tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de "bir facebook çılgınlığı" aldı gidiyor. Türk geliştiricilerimizin yeni Facebook uygulamaları ülkemizdeki facebook çılgınlığına ivme katarken, yeni yeni açılan pazarlama amaçlı gruplar ve sosyal amaçlı tepki grupları "my groups" sayfamızdaki listeyi gün geçtikçe uzatıyor.
Facebook tarafındaki en güncel ve en etkili gelişme ise bir satınalma haberi; Microsoft’tan Facebook’a $240 milyon $ Bu hamle ile Microsoft'un Google'a verdiği mesaj açık; İnternet dünyasında tek değilsin ve tek kalmayacaksın !
» Gelelim Google cephesine. Google artık Facebook'tan birleşme ya da satın alma yönüyle umudunu kesmiş durumda. "Satın alamıyorsam daha iyisini yaparım" mantığı ile harekete geçen Google; şimdilerde tüm servislerini seferber ederek OpenSocial isminde yeni bir sosyal ağ kuruyor. Önümüzdeki günlere damga vuracağını düşündüğüm bu sosyal ağın en büyük özelliği ise tüm Google Servisleri ile entegre olması ve halihazırdaki Orkut, Salesforce, LinkedIn, Ning, Hi5, Plaxo, Friendster ve Viadeo servislerini içerecek olması.
» Bu arada Yahoo cephesindeki sessizliğin de dikkatimi çektiğini belirtmek istiyorum. Bakalım Yahoo bu gelişmelere karşı daha ne kadar sessiz kalabilecek.
Bütün bu gelişmeler bize sosyal ağ rekabetinin devlerinde olaya dahil olmasıyla birlikte bir savaşa dönüştüğünü gösteriyor. Kısacası Sosyal Ağ Savaşları Asıl Şimdi Başlıyor !
Sosyal ağ dünyasında görülen o ki; uygulamalar birer birer "sosyal işletim sistemi" olma yönünde ilerliyor ve bunların en çarpıcı örneği Facebook idi. Olaya dahil olan diğer devlerde bu gelişmeleri körüklüyor ve süreci inanılmaz hızlandırıyor. Dolayısıyla web dünyasında bazı süreçleri öngörülenden çok daha erken yaşayacağız gibi görünüyor. Benim bu konudaki kişisel endişem ise ülkemizden bu tip sosyal ağ platformlarının ne zaman çıkacağı.
Burada dikkat çekmek istediğim bir diğer nokta da yazılımcıları yakından ilgilendiren uygulamalar (applications) konusu. İlk olarak Facebook un kurduğu platform sayesinde yazılım geliştiriciler; maddi ve manevi getirileri için binlerce uygulama geliştirdiler Facebook için. Şimdilerde MySpace in benzer bir platformu yayına alması ve Google unda çok yakında yayına alacağı OpenSocial projesinde bu platformu çok daha geniş imkanlarda sunacak olması yeni bir meslek dalının türemekte olduğunu hissettiriyor bana. Adı "sosyal uygulama geliştirici" olur ya da başka bir şey ama gelişen sosyal ağlardaki gelir paylaşım modelleri sayesinde yakında bu tip uygulamalar geliştirerek hayatını kazanabilecek yazılımcılara rastlayacağız. Nasıl, ofise gitmeden uygulama geliştirmek ve bundan hatrı sayılır bir oranda getiri elde etmek kulağa hoş geliyor değil mi ;) Açıkçası bir yazılımcı olarak benim kulağıma hoş geliyor :)
Konuyu şu soruyla noktalamak istiyorum, OpenSocial'ı görmeden konuşmak erken ama sevgili Emre Sokullu şu soruyu sormuş; Facebook Patlar mı? Gündemi yakından takip eden Emre Sokullu'nun cevabı ise evet niteliğinde.
( Güncelleme-2 [ 02.11.2007 13:01 ] :
İlk OpenSocial API entegrasyonu bugün itibariyle Orkut ile yapıldı ve teste/geliştirmeye açıldı.
Ayrıca sıcak gelişmeleri OpenSocial Blog undan takip edebilirsiniz.
)
( Güncelleme-3 [ 02.11.2007 21:01 ] : İşte konu ile ilgili blog dünyamıza düşen yeni makaleler;
» Comment Out! : PROGRAMLANABiLiR WEB
» Webrazzi : Facebook mu yaman Google mı yaman?
» Düğümküme : OpenSocial Hayat İşletim Sistemi Çıktı
)
Önümüzde hareketli ve heyecan verici bir süreç bizleri bekliyor, bakalım sonu gelmeyecek bu sosyal ağ savaşında kim kaybedecek, kim kazanıp yeni rakiplere hazırlanacak ?
Tekrar görüşene dek yüzünüzden gülümsemeyi eksik etmeyin, Paylaşmak üzere.
Sevgi ve Saygılarımla
Sosyal Ağ Savaşları Asıl Şimdi Başlıyor !
Yazar : İdris Cin Tarih : Perşembe, Kasım 01, 2007 | 5 Fikir PaylaşımıKategori(ler) : Makale , Web 2.0 , Web Analiz
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Global pazarda Google'ın sosyal ağ atağı ilgi görecek ve dediğiniz gibi yazılım geliştiriciler için değerli bir mecra olacaktır. Ancak henüz görmediğimiz Google ürününün bende yarattığı izlenim, biraz daha üst düzey internet kullanıcısı için tercih edileceği yönünde.
Bu perspektiften baktığımızda kullanıcı tabanının Türk kullanıcılar ile yoğunlaşması, farklı servislerden oluşan bu mash-up'ın ülkemizde algılanması ve bu yöndeki diğer kriterlerin karşılanması sürecinde henüz Türk internet kullanıcısı için Facebook'un yerini almayacaktır.
Merhaba Arda Bey,
Evet kesin yorum yapmak için OpenSocila'ı görüp incelemek gerekiyor hakkaten. Facebook, rakiplerden gelecek bu tarz uygulamalar için ülkemiz kullanıclarının bir deneme tahtası oldu adeta. Yeni nesil sosyal ağ kültürünün yerleşmesi açısından Facebook un tüm dünyadaki internet kullanıcılarına katkıları çok fazla.
Ayrıca Facebook ta (türkçe) içeriğin seviyesinin korunması da çok önemli gerçekten ve malesef ilerleyen süreçte içerik kalitesinde ciddi düşüşler bekliyorum açıkçası.
Bu yönleriyle baktığımız zaman belki önümüzdeki geçiş süreci düşündüğümüzden daha kısa olabilir. Ülkemiz kullanıcısının Facebook'a olan sadakatini hep birlikte izleyip göreceğiz. Bu gözlem bize ülkemizdeki yeni nesil uygulamaların olası popülariteleri bakımından da yorumlar yapabilme imkanı verecek.
Değerli yorum ve görüşleriniz için çok teşekkürler...
Sevgi ve Saygılarımla.
İdris merhaba,
Uygulama konusunda kesinlikle bir pazar oluşacaktır. Şu an yerli tek profosyonel uygulama olarak Fortis için yapılan tahmin oyunu var. Bunların sayısı önümüzdeki günlerde artacaktır.
Ben uygulama geliştirmenin sadece sosyal ağlarla sınırlı kalmayacağını düşünüyorum. Web 3.0'ın programlanabilir web yeniliğiyle birlikte herhangi bir web uygulaması için uygulama geliştirilebilir.
Ayrıca bir yazılımcı olarak değerlendirirsek uygulama için özel kazanımlar gerekmiyor. Facebook için bir miktar FBML gerekse de google OpenSocial'daki vaadleri arasında bunun tamamen normal web uygulaması standartlarında geliştirilebileceği var.
Muhtemelen de bir uygulamanın başarısı tamamen yaratıcı fikir ve geliştirilen platforma uygunluğuyla alakalı olacak. Örneğin facebook uygulamalarının en önemli kuralı basit olmaları.
Tabii ki önümüzdeki bir kaç ay içerisinde genel ve Türkiye'ye özel bazı standartlar oluşacaktır.
Harun Bey Merhaba,
Belirttiklerinize kesinlikle katılıyorum, yeni gelişecek projeler ile birlikte platformlar rayına oturmaya başlayınca standartlar da oluş(turul)acaktır.
Yorum ve görüşleriniz için teşekkürler...
Sevgi ve Saygılarımla.
slm çok güzel siten var zaten 2007 nin en güzel bloguymuşsun kutlarım,iyi günler.........