Herkese Merhabalar,
Hayatımız öyle değişiken ki, karşılaştığımız başka başka kavramlara, çok farklı olgulara hergün bir yenisi ekleniyor. İnternet te artık hayatımızın vazgeçilemez yapıtaşlarından biri olma yönünde emin adımlarla ilerliyor. Hayatımızla birlikte değişiyor ve gelişiyor, hemde giderek artan bir ivme ile hızlanarak. Tıkpı teknoloji gibi yani. Zaten internet de teknolojinin hayatımıza olan izdüşümlerinden biri değil mi?
Evet, internet sürekli gelişiyor ve değişiyor dedik. Bu değişim öyleki, hergün yeni trendeleri ve yeni kavramları getiriyor hayatımıza. İnternetle olan birlikteliliği 3-4 yılı aşanlarınız farkedecektir internetin ne denli değiştiğini ve geliştiğini. Evet, günümüz internetindeki bu değişimlere, yeni trendlere ve kavramlara genel olarak Web 2.0 diyoruz. Web 2.0 nedir ne değildiri teknik olarak yorumlamak gibi bir üsluba tabiki kalkışmayacağım. Web 2.0 'ın benim için genel olarak ne ifade ettiğini paylaşıyorum sizlerle.
Gelelim asıl konumuza, yani Onpunto'ya. Gelir paylaşım modeli Web 2.0' ın içesinde yer bulan ve ülkemizde gerçekten yeni yeni filizlenen ( bahar mevsimindeki gibi verimli bir filizlenme olacak gibi ) bir model. Yurtdışındaki örneklerin başarısının gören kurumsal ve bireysel girişimcilerimiz bu modelin üzerine daha da gidecek gibi görünüyor. Nitekim, sevgili Arda Kutsal bu model hakkında bloğunda yazdığıdı yazısında bu yönelmenin sinyallerini vermişti bile Eylül 2006'da.
Doğan Grubu bünyesinde bulunan Onpunto, tam olarak gelir paylaşım modelini uygulayan başarılı bir girişim olarak yer ediniyor kendisinise internetimizde. Bu alanda PilliNetwork'ü zaten biliyoruz. Teknoloji içerikli zamazing.org, fotoğrafçılıkla ilgili 3ayak.org, merak edilen konularla ilgili hafif.org, internet ve tasarımla ilgili bildirgec.org, dizi filmlerle ilgili 22dakika.org, torpilli.com, yenimecra.org, 10marifet.org ve ucandaire.org adlı web gişimleri ile ülkemizde bu alandaki boşluğu doldurma gayreti içerisindeki bir diğer oyuncu Pilli Network.
Onpunto, içerik olarak tamamen kulanıcıları tarafından oluşturulan bir sisteme sahip. Üye olarak yazdığınız bir yazıyı etiketleyerek daha kolay ulaşılabilir bir hale getirebiliyorsunuz. Editörler seçtikleri üye yazılarını anasayfaya, manşetlere ve ilgili kategorilere taşıyarak yön veriyor içerik gelişimine. Bu noktada devreye giren gelir paylaşım modeli, kaliteli, seviyeli ve doyurucu yazılar için kullanıcıları teşvik ediyor. Böylece sistem içerik olarak yüksek kaliteye yaklaşıyor. Onpunto'nun Gelir Paylaşım metodolojisi hakkında daha detaylı bilgiye buradan erişebilirsiniz.
Kısacası, Onpunto ( üzerine kurulduğu gelir paylaşım modeli ) sayesinde; kendiniz için oluşturduğunuz Onpunto blogunuzda, uzman olduğunuz ya da yorumlarınızı paylaşmak istediğiniz konularda yazılarınızı yazıyorsunuz. Yazınız incelenerek sistemde editörlerin kanısı ile hakettiği yere konumlandırılıyor. Gerisi okurlarınıza kalıyor. Onlar okudukça ve puanladıkça yazılarınızı, siz fikirlerinizi paylaşmanın yanısıra ilgiye göre gelir elde ediyorsunuz. Peki sistem sahipleri buradan ne kazanıyor diye sorarsanız, yüksek sayıda online üye, çok yüksek sayılarda ziyaretçi ve bunların sonucu olarak ta alınan reklamlar... Bunlarda harcanan emeklerin doğal olarak geri dönüşü oluyor tabiki.
Öyle yada böyle ülkemizde yeni yeni canlanan bu model oldukça başarılı olacak gibi görünüyor. Öyleki blog yazma olgusunun giderek popülerleştiği günümüzde, blog yazarak gelir elde etmeyi vaad eden bu model ülkemizde de gereken ilgiyi fazlasıyla görecektir. Tabi ki vaad edilen paylaşım sağlandığı ve insanlar kandırılmadığı sürece. Siz ne dersiniz?
Tekrar Görüşmek Üzere,
Sevgi ve Saygılarımla...
Başarılı Bir Gelir Paylaşım Modeli: OnPunto
Yazar : İdris Cin Tarih : Perşembe, Mart 08, 2007 | 2 Fikir PaylaşımıKategori(ler) : Girişim İncelemesi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Şu anda OnPunto'da olmasam bile askere gitmeden önce kuruluş aşamasında emek verdiğim OnPunto adın a biraz konuşma hakkım olduğundan eminim.
Gelir paylaşımı modeli, aslında yurt dışında da gerçek anlamda geçerli değil. Bugüne kadar yazanlar yazdı, paltformu sağlayan para kazandı. Ve hala ben yazıyı yazanı, videoyu çekeni ödüllendiren bir sistem göremiyorum. İşte bu heyecanla OnPunto'yu kurduk. Çünkü insanlar emeğinin karşılığını almalıydı, yoksa onların emeğini başkası yiyiyordu.
Yurtsan Atakan da, Ümit Yaşar Aslanbay da, geleceğin medyasını kurmak kadar bu durumu değiştirebileceğimizden dolayı da bu işe girişmişti.
Bir iki de düzeltme yapayım izninizle, sitede tüm içeriği blog yazarları üretmiyor, hatrı sayılır bir editoryal üretim bizzat editörler tarafından yapılıyor.
Ayrıca OnPunto sadece para vaat etmiyor, okunmayı vaat ediyor. Bugün hepimiz blogger'da, blogcu.com'da bir blog açıyoruz ama trafiği çekmemiz çok zor oluyor. Fakat OnPunto ile yazdığının okunduğunu bilmek bile insanı yazmaya motive ediyor.
Ülkemizde İnternet'e verilen reklamlar arttıkça OnPunto gelirlerini daha geniş kitleyle de paylaşacaktır diyor, OnPunto'nun aslında tüm dünya için bir örnek olduğunu iddia ediyorum...
Değerli okurlar,
Onpunto Ağustos 2008 itibariyle kapatılmıştır.
Bilginize sunar, ülkemizdeki başarı potansiyeline sahip bu tür projelerin bu şekilde son bulmamasını dilediğimi paylaşmak isterim.
Sevgi ve Saygılarımla.