Reğaib Kandiliniz Mübarek Olsun

Yazar : İdris Cin Tarih : Perşembe, Temmuz 19, 2007 | 3 Fikir Paylaşımı
Kategori(ler) : ,

Herkese Merhabalar,

Bu yazımda günün anlam ve önemini içeren, dünya koşuşturması diyebileceğimiz faaliyetlerden sıyrılıp bir kandil tebriği ile karşınıza çıkmak istiyorum. Bildiğiniz üzere 16 Temmuz Pazartesi günü itibariyle mübarek 3 aylara girmiş idik. Hicri olarak içinde bulunduğumuz Recep Ayının ilk perşembesini cumaya bağlayan gecesi Reğaib Kandili'dir.

İşte o güzel gece; bu gece. Bu akşam ( 19 Temmuz Perşembe ) ve akşamın devamındaki Cuma gecesi gece boyunca bu güzel geceyi soluyor, hissediyor ve yaşıyor olacağız.

Bu vesile ile siz değerli okurlarımın ve tüm islam aleminin Reğaib Kandilini tebrik ediyor, hakkımızda hayırlara vesile olmasını yüce Allah ( c.c. ) 'den niyaz ediyorum.

Reğaib Ne Demektir?

Regâib, arapça bir kelimedir ve "reğa-be" kökünden gelmektedir. "Reğa-be", kelime olarak, herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek için çaba sarf etmek demektir. "Reğîb" kelimesi ise, "reğabe"'den türemiş olan bir isimdir ve kendisine rağbet edilen, arzulanan, taleb edilen şey demektir. Müennesi, "reğîbe"dir. "Reğîbe"nin çoğulu da "reğâib" dir. Kelime olarak "Regâib"in aslı budur.

Reğaip Kandilinde Ne Yapmalı?

Kullarına karşı şefkati ve merhameti sonsuz olan Allahu Teala, sene içinde kulları için gönül dünyalarında manevi hamle yapmaları adına bazı özel gün ve geceler yaratmıştır. Bu özel zaman dilimlerinde Cenab-ı Hakk'ın rahmet esintileri sağanak sağanak yağmaktadır. İşte bu gecelerden birisi Reğaib Gecesidir. Regaib Gecesi, aynı zamanda Ramazan ayının da ilk habercisi olma şerefini taşımaktadır. Rahmet kapılarının ardına kadar açık olduğu bu gece gaflet içinde geçirilmemeli, bir fırsat gecesi olarak değerlendirilip ona göre hareket edilmelidir.

Konuyla ilgili en yetkili ağız olan Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Regaib Kandili Mesajı'nı okumanızı kesinlikle tavsiye ediyorum ve müsadenizle de mesajda değerli bulduğum bu iki paragrafı sizlerle buradan paylaşarak yazımı tamamlamak istiyorum;

"Zaman hızla akıp geçiyor ve bizler dünyevi/maddi gâilelerin peşinde koşuştururken kendimizle baş başa kalmayı, yapıp ettiklerimizi hikmet terazisinde tartmayı ve kendi kalıcı geleceğimizi düşünmeyi çoğu kez ihmal ediyoruz. Günün belli zaman dilimlerinde kılınan namazdan Kur’an okumaya, oruçtan bir lahza olsun tefekkürün ibadet sayılmasına kadar, Yüce Dinimizin emir ve prensiplerinin temel amacı da zaten bizleri kendimizi ve Yaratanımızı tanımaya ve hayatımızı böyle bir bütüncül kavrayış içinde anlamlı ve verimli kılmaya yöneltmektir. Üç ayları, mübarek gün ve geceleri de bu çerçevede değerlendirmemiz, bunları Yüce Rabbimiz tarafından bizlere lutfedilen asla dönüş, manevi diriliş ve yükseliş fırsatları olarak görmemiz gerekir.

Üç ayların manevi iklimine girildiği müjdesini taşıyan Reğaib Kandilinde Cenâb-ı Hak’ka yürekten yöneliş ve yakarışın, günahlardan arınmanın, kendimizi bulma ve bilmenin, nefsimizin yanıltıcı arzularından uzaklaşmanın imkanını yakalarız. Bu gecede Rabbimizle, yakınlarımızla ve çevremizle bağlarımızı yeniden gözden geçirir, bu vesileyle olgun dindarlığın iman-ibadet-ahlak bütünlüğünü sağlamaktan geçtiğini bir kez daha hatırlarız; doğruluk ve dürüstlüğün, paylaşımın, hak ve hukuka riayetin, barış içinde yaşamanın, kutsala saygının insani erdemler bağlamında ulaşılabilecek en üstün değerler olduğunu hissederek ahlakımızı bu erdemlerle donatma irademizi yenileriz."

Dualarınızı esirgemeyiniz, Hayırlı Kandiller...

Tekrar Görüşmek Üzere,

Sevgi ve Saygılarımla.

3 Fikir Paylaşımı

  1. Adsız 19 Temmuz 2007 14:27  

    Bloğunu takip eden birisi olarak başlığında belirttiğin güzel temenniyi kendi üzerime de alınıyor ve teşekkür ediyorum.

    Bu gecenin hayırlara vesile olmasını dilerim.

  2. İdris Cin 19 Temmuz 2007 22:56  

    Merhaba Murat Bey,

    Bu güzel temenni ve duygularınızla onur verdiniz. Teşekkür ederim.

    Sevgi ve saygılarımla.

  3. Adsız 25 Haziran 2009 22:20  

    elerine saglik kardes cok guzel bir yaziydi allah razi olsun

Yorum Gönder