Herkese Merhabalar,

"Partilerin Bilişime Bakış Açıları" yazı dizimize aynı hızla devam ediyoruz. Partilerin seçim bildirgelerinde, parti programlarında ya da tüzüklerinde bizlere sundukları bilişime bakış açılarını ve vaatlerini alfabetik sıraya göre, tarafsız ve yorumsuz olarak sizlere sunmaya kaldığımız yerden Genç Parti, Hak ve Özgürlükler Partisi, Halkın Yükselişi Partisi ve Hürriyet ve Değişim Partisi ile devam ediyoruz.



Genç Parti

(http://www.genc-parti.org/ )
(http://www.gencpartiliyiz.com/ )
(http://www.habergenc.com/ )

Genç Parti'nin web sitelerinde herhangi bir bildirge, beyanname ya da parti programına rastlanmamıştır.

Eğer siz rastladıysanız lüften paylaşınız.



Hak ve Özgürlükler Partisi (http://www.hakpar.org.tr/ )

Parti Programında Bilişim ile ilgili içeriğe rastlanmamıştır.
(http://www.hakpar.org.tr/program.htm )



Halkın Yükselişi Partisi (http://www.hyp.org.tr/ )

Seçim Bildirgesinde Bilişim ile İlgili Konu
(http://www.hyp.org.tr/hypprogram.asp )

İçeriği aynen aktarıyorum;

X. ARAŞTIRMA VE TEKNOLOJİ

1. Bilişim Altyapısı

Teknoloji politikasının oluşturulmasında daha önce belirttiğimiz teknolojik sistem yapısı esas alınacaktır. Teknoloji politikamız etkin işleyen bir teknolojik sistem yaratmaya ve bu sistem içinde ileri teknolojiler üretmeye yöneliktir.

Temel hedefimiz teknoloji ithal eden bir ülke olmak yerine teknoloji üretip ihraç eden ülke konumuna gelmektir. Hedefimiz, teknolojiyi izleyici bir Türkiye’den teknolojik önderliğe terfi etmiş bir Türkiye yaratmaktır.

*Teknolojik sistemin alt yapısı; ulusal yenilik ağları ile bunların bileşenleri olan üniversiteler, AR-GE birimleri, teknokentler, üniversite-sanayi işbirliğini sağlayan kurumlarla, işletmelerin, etkin eşgüdüm ve işbirliği şeklinde oluşturulacaktır.

*Teknoloji geliştirme konusunda büyük işletmeler cesaretlendirilip teşvik edilirken, KOBİ’lerin teknolojik ihtiyaçları daha çok teknoparklarla üretim kümelerinin işbirliği içinde karşılanacaktır.

*İleri teknoloji araştırma enstitülerinin geliştirilmesine özel önem verilecektir.

*Teknoloji üretiminde zayıf kaldığımız alan ve konularda ülke çıkarlarına uygun düşecek teknolojik işbirliği programlarının geliştirilmesi için özel stratejilere ağırlık verilecektir.

*Yurt dışındaki Türk bilim adamlarından yararlanmak için özel projeler geliştirecektir.

*Üniversite, enstitü, teknopark ve AR-GE birimleri sadece teknoloji üretimi için değil teknoloji üretecek insan kaynaklarının yetiştirilmesi için de yönlendirilecektir.

*Stratejik teknoloji üretilmesinde özel sektörün yetmediği durumlarda kamu birimleri daha aktif olarak sorumluluk üstleneceklerdir.

*Bu yeni politikalara dayalı bilim, araştırma ve teknoloji eksenini yaratmak ve değişim çağına ayak uydurabilmesini sağlamak üzere, Araştırma ve Teknoloji Bakanlığı kurulacaktır.

2.Üniversite ve Bilim

*Üniversitelerimiz sadece eğitim veren kurumlar olmanın yanında, yeni bilim dallarının ve teknolojilerinin geliştirilmesinde öncülük edecek şekilde yeniden yapılandırılacaktır.

*Üniversitelerin bu amaca ulaşabilmeleri için YÖK’ün eşgüdüm işlevi öne çıkarılacak, demokratikleştirilmesi sağlanacaktır. Üniversite yönetimlerinin işlevsellikleri ile demokratikleşmeleri birbirine paralel olarak geliştirilecektir.

*Üniversiteler, yenilikçiliğin ve teknoloji üretiminin sürükleyici merkezleri haline getirilecektir. Üniversitelerin kendi içinde olduğu kadar diğer üniversiteler ve iş dünyası ile ilişkilerinin geliştirilmesine öncelik ve ağırlık verilecektir.

*Nanoteknoloji de dahil olmak üzere yeni ve ileri teknolojilerin geliştirilmesi yönünde yüksek araştırma enstitüleri kurulacak, bilim ve teknolojilerin geliştirilmesi en ileri düzeyde teşvik edilecektir.

*Meslek okullarının kendi alanlarındaki meslek yüksek okullarına doğrudan ve sınavsız devamını sağlayacak önlemler arttırılacak ve yaygınlaştırılacaktır.

3. Üniversite-Sanayi İşbirliği

*Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nde Kurulu bulunan AR-GE şirketlerinin yanı sıra bu bölgelerde Üniversite-Sanayi Ortak Araştırma Merkezleri’nin kurulmasına, üniversite-sanayi işbirliğinin geliştirilmesi ile teknoloji üretimine öncelik verilecektir.

*Sanayi kuruluşlarını AR-GE’ye yönlendirmede, bakanlık, gerekli destekleri verecek ve bu rolünü teşvik mekanizmaları ve tedarik politikası aracılığı ile yerine getirecektir. Bu konudaki AR-GE faaliyetlerinin ticarî ürüne dönüşmesini desteklemek üzere ‘Risk Sermayesi Yatırım Ortaklıkları’nın, girişimciliğin desteklenmesi için ‘Girişim Sermayesi ve İpotek Bankacılığı’nın kurulması ve yaygınlaştırılması amacıyla yasal ve yapısal düzenlemelere gidilecektir.

*Girişimcilik kültürünü ve yönetim becerisini artırmak, teknolojik alt yapıyı geliştirmek ve yatırımları yönlendirmek amacıyla, araştırmaları, yeni buluşları ve transferleri yararlı hale getirmek üzere gerekli mevzuat değişiklikleri yapılacaktır

4. Yenilik Merkezleri: Teknoparklar, Teknokentler, Agroparklar

*AR-GE’ye ayrılan kaynakların verimli biçimde kullanılabilmesini sağlamak için, etkin bir stratejik izleme ve yönlendirme aracı olarak ‘Ulusal AR-GE Bütçesi’ oluşturulacaktır. Bu amaçla, kamu kuruluşlarının yatırımlarından, ithalat üzerinden alınan vergilerden ve benzer fonlardan kesintilerle yeni gelir kaynakları yaratılacaktır.

*Üniversite öğretim üyelerinin sanayideki araştırmalara, özellikle teknoparklarda yer alan sanayi kuruluşlarının ve üniversite-sanayi Ortak Araştırma Merkezleri’nin AR-GE faaliyetlerine katılabilmelerini; sanayideki araştırmacıların da üniversitelerin araştırma-eğitim faaliyetlerinde yer alabilmelerini mümkün kılacak Araştırmacı Personel Mevzuatı çıkarılacaktır.

*Moleküler biyoloji, biyoteknoloji, gen mühendisliği, uydu teknolojisini esas alan meteorolojik ve jeofizik (sismik, gravite ve manyetik metotları) araştırmalara özel önem verilecektir.




Hürriyet ve Değişim Partisi (http://www.hurparti.org.tr/ )

Seçim Bildirgesinde Bilişim ile İlgili Konu
( http://www.hurparti.org.tr/program.htm )

İçeriği aynen aktarıyorum;

BİLGİ TOPLUMU

21. yüzyilda küresellesen dünyanin evrensel gelisim araci bilisim teknolojileridir. Türkiye gibi gelismekte olan ülkelerin mevcut kaynaklarini en iyi sekilde kullanmasi sarttir. Iste bilisim teknolojileri insan, para, malzeme ve her türlü kaynagi en verimli kullanmayi saglayan araçtir. Bu nedenle bilgi ve iletisimin olaganüstü degerini anlayarak, vatandaslarin devletten beklentilerini en iyi karsilayacak basit, esitlikçi, seffaf devlet yapisini çagin teknolojilerini en iyi sekilde kullanarak yerine getirecegiz.

HÜRPARTI, e-dönüsüm Türkiye projesi içerisinde, e-devlet, kamu- net ve toplam kalite uygulamalarinin zaman geçirilmeden sonuçlandirilmasini hayati ihtiyaç olarak görmektedir.

Bilisim sektörü, tüm dünyada yalnizca ekonomik degil, siyasi, askeri, kültürel olarak tüm toplumlari dogrudan etkileyen itici bir güç olarak kabul edilmektedir.

Türkiye düsünen, bilgi üreten ve bilgi kaynaklarini kullanan, fikir üretimi yüksek insanlardan olusma gayretlerini arttirmalidir.

Düsünme, algilama, karar verme ve problem çözme yetenekleri gelismis, çevreye ve degisen kosullara uyum gösterebilen, sanata, arastirma-gelistirmeye, bilim ve teknoloji üretimine yatkin ve beceri düzeyi yüksek insan yetistirmek hedefimizdir.

Bilisim teknolojilerinin üretime dönük çalisabilmeleri ve dünya standartlarinda yazilim ve donanim üretmeleri için tekno-parklarin kurulmasi, vergi ve gümrük muafiyetleri gibi tesviklerin verilmesi saglanacaktir. Böylece yerli yazilim firmalarinin tüm dünya pazarlarina açilmasi, onlarla rekabet etmesi tesvik edilip ayrica uluslararasi yazilim firmalari ile isbirligi ve ortaklik kurmalari ve kaliteli yazilim üretmeleri saglanacaktir.

Partimiz, ülkemizin bilgi ve bilisim politikasinin belirlenmesi ve uygulanmasi için Bakanliklar düzeyindeki örgütlenmenin daha da aktif hale getirilmesini gerçeklestirip tüm devlet hizmetlerini dogru, kolayca, kesintisiz ve adil bir sekilde halka sunulmasi ve bilisim teknolojilerinin de o oranda kullanilmasini saglayacaktir.




Bir sonraki yazımızda yine kaldığımız yerden Partilerin Bilişime Bakış Açılarını paylaşmaya devam edeceğim.

Lütfen yukarıdaki aktardığım içeriklerle ilgili tespit ettiğiniz yanlışlıklar ya da eksiklikler varsa beni uyarınız ki okurlarımızı yanlış bilgilendirmeyelim.

Tekrar paylaşmak üzere,

Sevgi ve Saygılarımla.

Fikrinizi Paylaşın! :)

Yorum Gönder