Dağarcığınıza Her Gün İki Söz

Yazar : İdris Cin Tarih : Salı, Ağustos 21, 2007 | 10 Fikir Paylaşımı
Kategori(ler) : ,

Herkese Merhabalar,

Yeni yeni kullanmaya başladığım ve gerçekten faydasını gördüğüm bir hizmetten bahsetmek istiyorum sizlere müsadenizle; Türk Dil Kurumu'nun Dağarcığınıza Her Gün İki Söz sloganlı hizmetinden.

Hizmeti duymuş olanınız ya da kullananınız mutlaka vardır. Amacım duymayanlara duyurabilmek, kullanmayanları da kullanmaya teşvik etmek.

TDK 'nın sunduğu hizmet şu şekilde işliyor. Alışılmışın dışında (ya da bana öyle geldi) çalışan ve pratik bulduğum sistemde hizmeti alabilmeniz için bilgi@tdk.org.tr adresine konusu ( subject ) "Ben de istiyorum." olan bir mail atmanız yeterli. Tabi bu nokta da TDK 'nın bize bazı uyarıları var;

Uyarılar

1. Bilgisayarlarında e-posta yazılımı (outlook vd.) yüklü olanlar Dağarcığınıza Her Gün İki Söz bağlantısını tıklayarak e-posta adreslerini gönderebilirler. Bilgisayarlarında e-posta yazılımı olmayanların ise e-posta hesaplarının bulunduğu sunucudan (yahoo, hotmail vd.) bilgi@tdk.org.tr adresine e-posta hesaplarını göndermeleri gerekmektedir.

2. E-posta hesaplarını Kurumumuza gönderdikleri hâlde "Dağarcığınıza Her Gün İki Söz" iletilerini alamayanların e-posta hesaplarının limitlerini, e-posta kutularının dolu olup olmadığını kontrol etmelerini,

3. E-posta hesaplarını değiştirenlerin eski e-posta hesaplarını da belirterek yeni e-posta hesaplarını göndermelerini,

4. E-posta grubundan çıkmak isteyenlerin, bu istediklerini belirten e-posta iletisi göndermelerini rica ederiz.

Aslında sisteme 1-2 ay önce katıldığımı hatırlıyorum ancak, günlük mailler yeni yeni gelmeye başladı ve gerçekten faydasını gördüğümü söyleyebilirim. Hergün gelen maillerde; biri Türkçe Sözlük'ten diğeri de yabancı kelimelere karşılık olarak önerilen bir kelime den oluşan 2 kelime görüyorsunuz. Bir gün de 2 kelime öğrenmek ya da anlamlarını pekiştirmek bizi işlerimizden alıkoymasa gerek. Bu yönüyle güzel düşünülmüş, TDK'yı tebrik ediyorum.

Globalleşen dünyamızda kendi benliğimizi korumanın daha önem kazandığı kazçınılmaz bir gerçek. Bu konuya daha önceki "Bütün Dünya Buna İnansa, Bir İnansa..." isimli yazımda değinmiştim ve aşağıdaki fikirlerimi siz okurlarıma sunmuştum;

"Her zaman imrenmişimdir Fransa, Almanya gibi ülkelere sırf kendi dillerine sımsıkı sahip çıktıları için. Yine aynı zamanda da yakınmışımdır niye kendi dilimize sahip çıkmıyoruz, güzel türkçemize yaşatmak adına atılımlarda bulunmuyoruz diye.

İğneyi başkalarına batırmadan çuvaldızı kendime batırmak istiyorum öncelikle. Günlük hayatımda, gerek özel gerekse iş yaşantımda yabancı kelime özentisi ya da ağız alışkanlığı bende de var maalesef az da olsa. Bunu gidermemin sanırım en iyi yolu da dikkat etmek ve kullandığım kelimelerin türkçesini iyice kavramak ve bunları kullanmaya kendimi zorlamak olacak. Umarım kısa sürede bende bu yabancı kelime özentisinden kurtulurum."

Mesleğim gereği bilimsel terimlerden oluşan cümleler arasında kaybolup gidiyorum bazen. TDK 'nın bu hizmeti bu yabancı kelime özentisinden kurtulmam için destekleyici bir hizmet olacak gibi görünüyor.

Yazıyı okurken kendinizden bişeyler bulduysanız buyrun; Dağarcığınıza Her Gün İki Söz

Bir sonraki yazımda tekrar görüşene dek yüzünüzden gülümsemeyi eksik etmeyin.

Tekrar paylaşmak üzere,

Sevgi ve Saygılarımla.

10 Fikir Paylaşımı

  1. Adsız 21 Ağustos 2007 04:02  

    tdk nın belki de bugüne kadar yaptığı "sayılı" iyi işlerinden biri. gerçekten çok kaliteli. ben ilk kaydolan kullanıcılarından biriyim. gmail im türkçe sözlüğe dönüştü. aradığım her kelimeyi mail adresimde buluyorum :) prof adem terzi iyi iş çıkarıyor gerçekten.

  2. İdris Cin 21 Ağustos 2007 10:52  

    Merhabalar,

    @Doğancan; Bu hizmeti başından beri kullanan birinden böylesine olumlu bir yorum almak gerçekten güzel. Hizmetin faydasını bende görmeye başladığımı söyleyebilirim.

    Bu faydalı ve değerli çalışmaları için saygıdeğer Uzm. Âdem Terzi ve saygıdeğer Uzm. Beyza Gültekin'e teşekkür ediyor başarılarının devamını diliyorum.

    Sevgi ve Saygılarımla.

  3. Adsız 22 Ağustos 2007 15:20  
    Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
  4. Adsız 22 Ağustos 2007 15:20  

    4 senedir üyeyim bende herkese tavsiye ederim

  5. Adsız 26 Ağustos 2007 11:51  

    Bir Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni olarak, bu hizmetten yeni haberim olduğu için utanç içerisindeyim. Bu konuyu duyurduğunuz için teşekkür ederim.

  6. İdris Cin 26 Ağustos 2007 15:30  

    Merhabalar,

    @Aslı Altınok; Aslı Hanım faydalı olabildiysem ne mutlu bana. Dileğim bu hizmeti öğrencilerinizle de paylaşmanız.

    Sevgi ve Saygılarımla.

  7. Adsız 18 Nisan 2009 13:28  

    nasıl yapıyoruzz bunu bende yapmak istiyorum..:):)

  8. İdris Cin 20 Nisan 2009 16:46  

    @Adsız; Eğer yazıyı okursanız 3. paragrafta nasıl yapıldığını göreceksiniz. Lütfen yazıyı okuyun...

  9. Adsız 17 Mart 2010 14:07  

    ben gönderdim ama e-postaya gelmedi neden ya

  10. Adsız 8 Mart 2011 19:57  

    ben de gönderdim yolda artık gelirse gelir çünkü o bilir

Yorum Gönder