Sansürler Bugün Size, Yarın Bize !

Yazar : İdris Cin Tarih : Cumartesi, Ağustos 18, 2007 | 4 Fikir Paylaşımı
Kategori(ler) :

Herkese Merhabalar,

Talihsiz bir şekilde Wordpress erişimimiz mahkeme kararıyla engellenmiş durumda. Talihsiz diyorum, çünkü Wrodpress, dünyanın en büyük blog servislerinden birisi ve bu kapatma kararı aynı zamanda Wordpress bünyesindeki 1 milyondan fazla blogunda erişimimize kapatılması anlamına geliyor.

Blogumdaki header alanında yazdığım ve blog paylaşım felsefemi belirten cümlelere ters bir içerik ile karşınızda olduğumu üzülerek belirtmek istiyorum. Evet, bu kapatma kararı kesinlikle sevgi ve mutluluk içermiyor. (Bu yüzden bu tip beklentideki okurlarımdan şimdilik özür diliyorum, ama konu hakkaten önemli.)

Edindiğim bilgilere göre konuyla ilgili resmi bir açkılama yok, zaten "site kapatma" sayfasında da hiçbir neden gösterilmemiş. Olası durum ise temiz internet ilkelerine ters düşen bir ya da bir kaç blogun kapatılmak istenmesi ve bu yapılırkende tüm wordpress servisinin kapatılması ve yasaklanması. Kısacası kurunun yanında yaşlar da yanıyor resmen.

Daha önce yaşadığımız Youtube'un kapatılması olayından gerekli dersler çıkarılmamış olacak ki, yine böyle bir karar ile karşı karşıyayız maalesef.

Yazımın başlığında belirttiğim gibi; bu kapatma kararı bizi (Blogger kullanıcılarını) etkilemiyor belki, ama bu sessiz kalacağımız anlamına kesinlikle gelmez. Çünkü anladığımız kadarıyla bir damla yüzünden bütün bir okyanus sorumlu tutuluyor. Ayrıca bu sürecin devamında eğer gereken tepkiler gösterilmez, yetkili merciiler bilinçlendirilmez ve olayın büyüklüğü anlatılamaz ise Blogger, Myspace ve Blogcu gibi blog servislerinin kapatılmayacağını bize kim garanti edebilir? Sorumu daha da netleştirecek olursam 1 hafta sonra başka bir Blogger servis kullanıcısının suçu nedeniyle Blogger yasaklanırsa buradan size yine ulaşabilecek miyim?

Konunun bir başka boyutu ise; buna benzer kapatma kararlarına sessiz kaldığımız ve bu tip kararlar uygulanmaya devam edildiği sürece ülkemizdeki bilişim ve iletişimin gelişmesi, bilgi toplumuna doğrı atılan adımlar engellenmiyor mu? ( Diğer ülkeler koşarken, 2 ileri bir geri yürümeye çalışıyoruz maalesef.) Öyle ki; yaşadığımız bu site kapatma süreçleri teknolojiyi ve bilişimi çıkış noktası olarak görmesi gereken bir ülke için gerçekten vahim ötesi bir durumdur.

Eğer İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Haliç'in kirlenmesi sorununa Wordpress'in bu şekilde yasaklanması mantığıyla yaklaşsa idi Haliç'in kirli suyunu temizlemek yerine bütün halici ıslah etmeye çalışmaz mıydı? Benzer örnekleri çoğaltmak elbette mümükün, ama bu örnek ne kadar kuşku götürmez bir şekilde böyle bir çözüme sahip değil ise bu site kapatma da problemlerin çözümü olmamalıydı.

Bu yasaklamanın bana gösterdiği en büyük veri ise; blog dünyamızın değeri ve hayatımızın tüm alanlarına yaptığı pozitif katkı henüz anlaşılamamış. Üstelik blog dünyası öyle hızlı gelişen, öyle hızlı değişen bir dünyaki internetin lokomotifi konumuna gelmiştir tek kelimeyle. Şubat 2007 de yazdığım "Web deki Yeni Çılgınlığımız: Blog" isimli yazım da bu potansiyelden söz etmeye çalışmıştım. Bugün araştırdığım kadarıyla yapılan tahminler gösteriyor ki bu çılgınlık ülkemizde tüm hızıyla devam ederken, bir olgunlaşma dönemine girmişti. Bloglarımızın içerik kalitesinde artışı ve etkileşim boyutunda gerçekten gözle görülür bir olgunlaşmayı yaşadığımız dönemde gelen bu Wordpress yasaklama kararı; üzerinde 40 bin kere düşünülüp ondan sonra verilmesi gereken bir karardır.

Bu konulan yasağa tepki olarak; 3-4 gün önce (bağlantıların hızlanmasıyla) büyük umutlarla bloğumdan kaldırdığım "İnternete Sansür Değil, Sürat Gerek!" kampanya banner ını tekrar bloğuma ekliyorum.

Bilgi ve teknoloji toplumu olmak için İnternete Sansür Değil, Sürat Gerek!

(Güncelleme: [19.08.2007 11:13] Bu kadar yazıdan sonra yasaklı Wordpress uzantılı bloglara nasıl erişebileceğimiz bilgisini vermemek olmazdı sanırım. Sevgili Selim Yörük, "TTNet yasaklarını delme paslaşması" isimli yazısında gerekli bilgileri bizlerle paylaşmış bile.)

(Güncelleme: [22.08.2007 23:43] Konu ile ilgili Blog Kazanında; "Adnan Oktar’dan basın açıklaması" başlığıyla yeni bir gelişme duyurulmuş. Yazıdan ve yorumlardan anladığım kadarıyla WordPress de sütten çıkmış ak kaşık değil, sağolsun kendisi sürecin gelişmesinde başrolü oynamış. Ama herşeye rağmen onbinlerce Türk blogcusu mağdur edilmemeliydi, işte yanlış burada! )

Tüm yasaklara rağmen, bir sonraki yazımda tekrar görüşene dek yüzünüzden gülümsemeyi eksik etmeyin !

Tekrar paylaşmak üzere,

Sevgi ve Saygılarımla.

4 Fikir Paylaşımı

  1. Adsız 19 Ağustos 2007 02:32  

    umarım hemen yasak kalkar

  2. İdris Cin 19 Ağustos 2007 12:50  

    Merhabalar,

    Eda Hanım yasağın bir an önce kalkması isteğinize canı gönülden katılıyorum.

    Belirtmek istediğim bir diğer önemli nokta da; Bu karşı karşıya kaldığımız "site kapatma" olayları içeriden (bizlerden) aldığı tepki kadar dışarıdan da tepki alacaktır ve bu tepki internet dünyasında Çin ile İran'ın yanına 3. olarak bizleri ekleyecektir. Kısacası imaj zedenelenmesi yaşıyacağız maalesef.

    Peki Türkiye deki web sektörüne giriş yapmayı düşünen yabancı yatırımcı bundan sonra nasıl davranacak? Ya da Wordpress bundan sonra Türkiye pazarına nasıl bakıyor olacak?

    PAzarlamacı arkadaşlardan bu konu hakkındaki yorum ve fikirlerini paylaşmalarını rica ediyorum.

    Sevgi ve Saygılarımla.

  3. h k 19 Ağustos 2007 14:07  

    3. olarak eklendik bile:(

  4. İdris Cin 22 Ağustos 2007 16:05  

    Merhabalar,

    @hüseyin Maalesef gidişat o yönde :(

    Ayrıca konu ile ilgili Blog Kazanında; "Adnan Oktar’dan basın açıklaması" başlığıyla yeni bir gelişme duyurulmuş.

    Yazıdan ve yorumlardan anladığım kadarıyla WordPress de sütten çıkmış ak kaşık değil, sağolsun kendisi sürecin gelişmesinde başrolü oynamış. Ama herşeye rağmen onbinlerce Türk blogcusu mağdur edilmemeliydi, işte yanlış burada.

    Sevgi ve Saygılarımla.

Yorum Gönder